Už sa pripravujete na sviatky? Okrem výzdoby a jedla určite plánujete aj nápoje, či už alkoholické alebo nealkoholické. A práve s nápojmi súvisí naša téma. Predsa len už nie sme študenti, aby sme šampanské pili z hrnčeka na čaj. Veď poháre sú jedným z najdôležitejších prvkov v kultúre konzumácie nápojov. Tvar, materiál, veľkosť kalicha a dokonca aj stopka pohára sú pre vychutnanie si nápoja dôležité. Pohár určený pre daný nápoj  rozvinie chuť a vôňu nápoja a ukáže farbu.

V týchto dňoch máte možnosť  v Bille získať exkluzívnu sadu pohárov Jamie Olivera. Limitovaná kolekcia pohárov z vysoko kvalitného skla s brilantným leskom môže byť vaša. Viac info o kampani a vzhľade pohárov

Kolekcia obsahuje 5 typov pohárov a karafu:

(Obrázky sú ilustračné)

poháre
ilustračné foto

Poháre na sekt

Áno, presne tie, ktoré si na tácke pripravíte umyté a vyleštené, aby kúzlo polnočného prípitku nemohlo nič pokaziť. Sekt samozrejme dajte ešte pred príchodom hostí vychladiť. A potom si po polnoci vychutnávajte šumenie bubliniek zo štíhlych pohárov na vysokej stopke.  Špeciálne tvarované poháre na sekt – flauta – zvyšujú intenzitu a dobu trvania šumenia, čo prispieva k zmyslovej estetike.

 

Karafa

U nás doma ju často plníme napr. domácou limonádou alebo sýtenou vodou s citrónom. Pokiaľ ale máte na vínnom lístku víno, karafa bude plniť svoju hlavnú úlohu, najmä v súvislosti s červeným vínom. To potrebuje viac času k otvoreniu sa, aby uvoľnilo svoje vône a chute. Tento proces sa nazýva dekantácia. Okrem toho pri starších ročníkoch pomáha oddeliť sediment od tekutiny.

poháre
ilustračné foto

Poháre na červené víno

Ak patríte medzi tých, ktorí si pohár pre červené a biele víno stále pletú, zapamätajte si, že pri červenom víne by mali byť pohár širší. Je to preto, aby mohlo plne rozvinúť svoju chuť. Červené vína potrebujú viac času a priestoru  k otvoreniu, čomu práve krúženie v širšom kalichu napomáha.

poháre
ilustračné foto

Poháre na biele víno

Naopak poháre na biele víno bývajú o trochu užšie ako poháre na červené víno. Týmto spôsobom udrží vôňu vína pekne vo vnútri. Biele víno by malo byť správne vychladené a držanie za stopku zaručuje, že teplo z ruky neovplyvní doporučenú teplotu vína.

Nezabudnite na správne vychladenie. Nie je to len výmysel someliérov. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol. Príliš nízka stlmí vône a chute, a pri červenom víne sa môže nepríjemne prejaviť trpká chuť z trieslovín. Aj keď je zaužívané, že biele musí byť z chladničky a červené má mať izbovú teplotu, nie je to úplne tak. Biele vína sa často podávajú priamo z chladničky, zatiaľ čo červené sa otvárajú pri izbovej teplote. Ani jedno nie je ideálne. Biele vína by sa v závislosti od tyu mali podávať v rozpätí 5 ° C –  13 ° C , červené vína 14 ° C – 19 ° C  a sekt 8 ° C – 11 ° C. Čo je „to pravé“ pre vás je otázkou individuálneho vkusu, ale na začiatok je dobré riadiť sa odporúčanou teplotou na etikete nápoja.

poháre
ilustračné foto

Nízke poháre

Milovníkom whisky by ste mali servírovať nápoj v nízkych širších pohároch. Poháre na whisky sú tvarované tak, aby zvýšili pôžitok z vône a chuti nápoja. Poháre môžete využiť aj na džús alebo iné limonády.

poháre
ilustračné foto

Vysoké poháre

Ak chcete, aby vaši hostia boli celú noc v dobrej nálade a uvoľnení, nezabudnite mať nealkoholické nápoje vždy na dosah ruky. A práve do týchto pohárov sa môžete pokúsiť namiešať aj nejaký výborný miešaný kokteil.

 

 

 

Krásne sviatky a oslavy !

Foto: dreamstime.com