Pre 4- 5 osob: Tip 1: Jednoduché pravidlo hovorí, že na 1 osobu potrebujeme minimálne 100 g múky a 1 vajíčko (alebo 2 žltka) Tip 2: Ak pripravujeme cestoviny s omáčkou, uvaríme ju ako prvú. Omáčka vždy čaká na cestoviny, nikdy nie naopak. Nepremývame ich, a po scedení ich hneď pridávame do omáčky a premiešame. Tip 3: Pri varení cestovín si vždy odoberte z vody, v ktorej sa varili a v prípade potreby ňou môžete omáčku rozriediť, alebo ňou zvláčniť cestoviny, ktoré podávate s pestom.
Pravé domáce cestoviny s dvojakým pestom
Ela Kaslu | 385 receptov
Pre 4- 5 osob:
- 500 g hladkej alebo polohrubej múky
- 5 vajíčok
- štipka soli
- voda podľa potreby
Tip 1: Jednoduché pravidlo hovorí, že na 1 osobu potrebujeme minimálne 100 g múky a 1 vajíčko (alebo 2 žltka)
Tip 2: Ak pripravujeme cestoviny s omáčkou, uvaríme ju ako prvú. Omáčka vždy čaká na cestoviny, nikdy nie naopak. Nepremývame ich, a po scedení ich hneď pridávame do omáčky a premiešame.
Tip 3: Pri varení cestovín si vždy odoberte z vody, v ktorej sa varili a v prípade potreby ňou môžete omáčku rozriediť, alebo ňou zvláčniť cestoviny, ktoré podávate s pestom.
- viazanička reďkoviek – použijeme len listy
- 4 lyžice píniových orieškov, prípadne kešu orieškov alebo slnečnicových semienok
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- olivový olej cca 4 PL
- mleté čierne korenie
- trošku citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
Kedy naposledy ste si namiesto otvorenia balíčka s cestovinami opásali zásteru a zamiesili na domáce? Že to bolo už dávno? Je načase oprášiť valček na cesto alebo strojček a pripraviť svojej rodine či priateľom hostinu a urobiť pravé domáce cestoviny.
Domáce cestoviny – keď varíte z toho, čo máte doma
Teraz je na domáce cestoviny ten správny čas. Skúsme sa zamyslieť, čo je teraz v „kurze“. Reďkovky, mladé šalátové lístky, vňate, rukola, … či už máme zeleninu zo záhrady, alebo ju nakupujeme, mali by sme ju (pokiaľ je možné) spracovať doslova do posledného lístka. Svieže reďkovkové listy, zabudnutá rukola či petržlenová vňať v chladničke nemusí skončiť nenávratne v koši. Poďme sa pozrieť na to, ako z nich vyčarovať jednoduché, ale výborné pesto. Spolu so spomínanými domácimi cestovinami to bude hit tohtoročnej jari vo vašej kuchyni!
- Na pracovnú dosku si nasypeme múku, doprostred urobíme veľkú priehlbinu a postupne do nej rozbijeme vajíčka. Pridáme štipku soli.
- Vidličkou vajíčka opatrne prešľáhame a postupne do nich zapracúvame múku od stredu k okrajom.
- Keď už je múka zapracovaná natoľko, že je cesto tuhšie a vidličkou ho je už ťažko miešať, cesto začneme spracovať rukami.
- Ak sa nám zdá, že je príliš tuhé, môžeme pridať trošku vody. Miesime ho tak dlho, až bude vláčne, no nesmie byť príliš mäkké.
- Vypracované cesto vyformujeme do gule, vložíme do mikroténového vrecka alebo zakryjeme na pracovnej doske miskou a necháme 15 minút odpočinúť. Medzitým si môžeme pripraviť pesto podľa chuti.
- Keď je cesto odležané, rozdelíme ho na 2 -3 časti a každú natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske.
- Dobre pomúčime, prekrojíme na polovicu a každú časť nakrájame na dlhé rezance široké asi 0,5 cm – 1 cm široké. Záleží na tom, aké chceme cestoviny mať.
- Ak máme strojček na cestoviny, tak si prácu zjednodušíme, a cestoviny na ňom môžeme aj rozvaľkať aj nakrájať.
- Takto pripravené cestoviny varíme v osolenej vode len 2 -3 minútky, sú hotové veľmi rýchlo.
- Scedíme ich a ihneď premiešame s pripraveným pestom. Na tanieri posypeme strúhaným parmezánom.
Pesto z reďkovkových listov
Na prípravu totoho pesta používame len čerstvé a pekné listy.
- Reďkovkové listy dôkladne umyjeme a osušíme.
- Nasekáme nahrubo a vložíme do mixéra.
- Oriešky nasucho opečieme na panvici a spolu s ostatnými surovinami pridáme k reďkovkovým listom.
- Rozmixujeme na hladké pesto.
Rukolové pesto s gorgonzolou
- Všetky suroviny rozmixujeme ponorným, alebo klasickým mixérom dohladka.
- Solíme opatrne, podľa chuti, kedže syr je dostatočne slaný.
- Podávame s čerstvými cestovinami, alebo ním môžeme potrieť hrianky, či ozdobiť a ochutiť jemnú krémovú polievku.