Veľká Noc a sviatky s ňou spojené sú medzi kresťanmi najvýznamnejším sviatkom symbolizujúcim zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Veľknonočné oslavy prebiehajú časovo v podobnom horizonte ako pohanské oslavy jari a preto dnes oslavy Veľkej noci a jari nadobudli mnoho podôb, líšiac sa od krajiny ku krajine, od regiónu k regiónu.

Veľká noc so sebou nesie tradičné veľkonočné symboly, ktorými si zdobíme príbytky a vítame nimi jar.

zdobenie vajíčok
Veľkonočné sviatky vtedy a dne – tipy na pečenie

Vajíčko

Vajce predstavuje symbol plodnosti, života, vzkriesenia. Počas pôstu sa nesmeli vajcia jesť a po ukončení pôstu boli teda vzácnymi a stali sa aj súčasťou veľkonočnej kuchyne. V jednodlivých regiónoch na Slovensku sa ukotvili rôzne tradície zdobenia a maľovania veľkonočných vajec, tzv .kraslíc. Kraslice sa zdobia rôznymi technikami od jednoduchého pomaľovania farbami, cez zdobenie voskom, batikovanie, polepovanie bavlnkami, gravírovanie či polepovanie slamou. Nehovoriac o rôznych moderných technikách.

Korbáč

Korbáč ako symbol má pôvod v starých pohanských zvykoch. Spletený z vŕbových prútikov, ozdobený farebnými stuhami sa používa ako súčasť tradícií aj dodnes, kedy chlapci na Veľkonočný pondelok korbáčom šľahajú dievčatá a oblievajú ich vodou. Tento – u dievčat nie veľmi obľúbený zvyk – mal ale prajný význam. Považoval sa za očistný, plodonosný a zdraviu prospešný. Zelené prútiky korbáčov predstavujú symbol obnovenia sily, symbol rastu a zdravia.

 

veľkonočný baranček
Veľkonočný baranček – recept

Veľkonočný baranček

V kresťanskej viere je symbolom Ježiša Krista, v židovskej kultúre sa považuje za obetné zviera za hriechy a symbol vyslobodenia Židov z Egypta. A my si dnes nevieme predstaviť veľkonočný stôl bez sladkého koláča v podobe barančeka, ktorý chvíľu slúži ako dekorácia a potom ako chutný dezert.

Sviečka

Zapaľuje sa ako symbol zrodenia života, resp.vzkriesenia Krista. Jej pôvod je už v staroveku, kedy sa zapaľovala počas osláv veľkej noci. Väčšinou je zdobená znamením kríža a písmenami alfa a omega ako označenia počiatku a konca vekov.

Na Veľkonočnom stole nesmú chýbať tradičné sladké a slané dobroty, ktorými si rodiny uctievali hostí – šibačov a oslavovali ukončenie 40 denného pôstu. Medzi tie najobľúbenešie a najrozšírenejšie dobroty patrí určite varená šunka s chrenom, veľkonočný mazanec, rôzne koláče z kysnutého cesta, krémové zákusky, samozrejme varené vajíčka, šaláty, dokonca jahňacie mäso alebo údená klobáska.

Mazanec
Recept na tvarohový veľkonočný mazanec

 

veľkonočný mazanec
Videorecept – veľkonočný mazanec

 

A ako to je u vás? Dodržiavate aj dnes tradičné veľkonočné zvyky? Čím určite pohostíte šibačov?

Zdroj foto: dreamstime.com, receptykulinarium.sk