Viete o tom, že škorica zahrieva? Toto voňavé korenie je pre nás neoddeliteľnou súčasťou zimných dní. Či už ako súčasť vareného vínka, punču alebo obľúbených koláčikov. Pomarančový koláč, ktorého recept vám dnes prinášame, je kombináciou všetkých dobrých vecí, ktorých podmanivá vôňa sa intenzívne šíri chladnými dňami.

Pomarančový koláč so škoricou

Pomarančový koláč je jednoduchý a ako stvorený k šálke horúceho čaju alebo spomínaného punču. Do koláča môžete namiesto mletej škorice a klinčekov pridať napríklad kypriaci prášok do perníka – v takom prípade vynechajte aj klasický kypriaci prášok. Dodá mu to zaujímavú perníkovú chuť, ktorá je ešte vylepšená ovocnou pomarančovou chuťou.

Postup
  1. Na pomarančový koláč najprv vymiešame do peny žĺtka, vanilkový a práškový cukor.Potom všľaháme zmäkknuté maslo.
  2. Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, mletou škoricou a mletým klinčekom.
  3. Miešame do hladkej zmesi a potom primiešame šťavu a najemno nastrúhanú kôru z dobre očisteného pomaranča.
  4. Napokon gumenou varechou zľahka ale dôkladne vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  5. Nalejeme do vymasteného a múkou vysypaného hlbšieho plechu a pečieme na 180 stupňoch asi 35-45 min. Hotový koláč je na povrchu sfarbený do zlatista.
  6. Ešte teplý koláč polejeme polevou, ktorú si vyrobíme nasledovne: do misky preosejeme práškový cukor, pridáme pomarančovú šťavu a vymiešame do hladkého, polohustého krému.
  7. Polevu necháme zaschnúť, potom koláč nakrájame na kocky a každý kúsok ozdobíme pomarančom.

Tak ako, narobili sme vám chúťky? Upečte si pomarančový koláč ešte dnes a hneď vám bude teplejšie na duši.