Pomarančová torta je nádherný zimný dezert s chuťou pomarančov a ľahučkou ochutenou šľahačkou. Korpus je bielkový a krehký a pomarančový krém je vyšľahaný zo žĺtkov, pomarančovej kôry, cukru a masla. Tento dezert by ste mali v zime vyskúšať.

Pomarančová anjelská torta je nadýchaná a jemná s nezabudnuteľnou ochutenou šľahačkou

  1. Najprv si pripravíme pomarančový krém. Z uvedenej dávky ho vyjde viac, čo nespotrebujeme, dáme do zaváraninového pohára a uchovávame v chladničke asi mesiac.
  2. Chemicky neošetrené pomaranče ostrúhame (pozor, aby sme strúhali len oranžovú kôru). V mixéri najprv riadne premiešame cukor a pomarančovú kôru. Pomarančový cukor potom utrieme v miske spolu s maslom. Postupne po jednom pridávame žĺtky. Nakoniec pridáme šťavu z pomarančov a štipku soli.
  3. Celú zmes varíme asi 10-15 minút na miernom plameni za stáleho miešania. Chladnutím krém stuhne.
  4. Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuha. Pridáme vanilkový extrakt a premiešame.
  5. Múku s práškovým cukrom a kypriacim práškom z vínneho kameňa 3x preosejeme. Po lyžiciach ju preosievame na vyšľahané bielky a pomocou gumennej varechy ich zľahka ale dôkladne vmiešame do bielok.
  6. Zmes nalejeme do tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie (ideálne použijeme len tortový ráfik a na spodok upevníme papier. Odporúčame nevymazávať formu tukom.).
  7. My sme použili formu s priemerom 20 cm a hotový korpus vyšiel asi 4 cm vysoký.
  8. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút.
  9. Upečený a vychladnutý korpus položíme na servírovací tanier. Šľahačku a 2 PL pomarančového krému vyšľaháme, nanesieme nerovnomerne na korpus a dozdobíme nastrúhanou pomarančovou kôrou alebo kolieskami pomaranča.
  10. Korpus môžeme aj prerezať a naplniť pomarančovým krémom.