Medvedí cesnak je jarná bylinka, ktorá patrí aj do taniera. Polievka z medvedieho cesnaku je pre milovníkov jarných byliniek lahôdka. Zjemniť ju môžete vareným zemiakom a smotanou.

Jarná polievka z medvedieho cesnaku

  1. Medvedí cesnak dobre umyjeme, trochu v útierkách presušíme a nakrájame na drobno. Ďalej budeme postupovať ako pri príprave špenátovej krémovej polievky.

  2. No oleji jemne orestujeme nakrájanú cibuľku a pridáme medvedí cesnak. Chvíľku spolu podusíme a pridáme trochu zemiakov nakrájaných na malé kocky. Tento ktok môžeme aj vynechať a polievku pripraviť len z medvedieho cesnaku. Ak ju však pripravujeme aj pre deti, medvedí cesnak im môže byť veľmi výrazný, preto pridávame zemiačky.

  3. Osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Do tejto polievky nie je potrebné pridávať cesnak, ako do špenátu, pretože medvedí cesnak už sám vonia po cesnaku.
  4. Potom pridáme trochu smotany na varenie, prevrieme a odstavíme.
  5. Polievku rozmixujeme ponorným tičovým mixérom.
  6. Podáme s vajíčkom na mäkko, strateným vajíčkom, alebo s krutónmi.
  7. Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, v tienistých a vlhkých listnatých lesoch. Jeho silnú vôňu zacítime hneď, čo pomáha nezameniť si ho s listami konvalinky. Od apríla sú ním takmer zamorené mnohé lúky a lesy, tak neváhajte. Je v ňom ozaj veľká liečivá sila, po zimnom spánku ho vyhľadávajú vraj i medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv.

  8. Má také vlastnosti ako kuchynský cesnak. Extra porciu “Céčka” a prírodného antibiotika.

  9. Čo s ním podniknúť:

    – Namiesto pažítky nasekáme jeho lístky na jemno a posypeme si nimi maslový posolený chlebík.

    – Pre vôňu a chuť ho môžeme pridávať i do polievok či omáčok a na cestoviny alebo pečené zemiaky namiesto iných byliniek a vňatí.

    – Používame ho rovnako ako špenát alebo šalát. Ak ho pripravíme tepelne ako špenát, jeho sila sa mierne stráca, ale chutí fantasticky. Do takého “špenátu” už nepridávame cesnak ani čierne korenie. Stačí zemiak a vajíčko.

    – Fantastické je i rozmixované pesto z medvedieho cesnaku s olivovým olejom a orieškami.

    – Hodí sa aj na pečenú hydinu, jahňacinu, alebo na rybu natrieť po upečení.