Pohánkové lievance s kefírom a ovocím
... ideálne pre deti
Ingrediencie
- 2 veľké vajíčka
- 160 g pohánkovej múky
- 100 g hladkej múky 00
- 200 ml kefíru
- Štipka soli
- 2 lyžice tekutého medu
- Nastrúhaná citrónová kôra (nemusí byť)
- 2 lyžice semienok (napr. chia, ľanové, sezamové…)
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy
- Na podávanie: kyslá smotana zmiešaná s vanilkovým cukrom, čerstvé ovocie, džem, alebo med

Pohánkové lievance s kefírom, podávané s ovocím a ochutenou smotanou sú lahodné, ako tie klasické. V tejto zdravšej podobe sú vhodné pre deti, alebo ako zdravé raňajky pre celú rodinu.
Nadýchané pohánkové lievance s ochutenou smotanou, ovocím a medom
- V jednej miske zmiešame všetky sypké suroviny.
- V druhej prešľaháme kefír, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru a med.
- Obe zmesi premiešame, ale len tak, aby sa všetko prepojilo, nemiešame príliš dlho, inak nebudú lievance nadýchané.
- Lievance smažíme na oleji, z každej strany pár minút.
- Na druhú stranu ich otáčame, až keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky.
- Podávame teplé s ochutenou smotanou, ovocím, orieškami, sirupom, marmeládou, ovocím a podobne. Môžeme poprášiť práškovým cukrom.
Súvisiace recepty

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Grilovaná ryba a bylinkové zemiaky
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 10 min

Cuketová pizza bez múky
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 25 min

Quinoa šalát s Fetou a mladým hráškom
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 15 min

Omeleta so syrom Feta
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Slané palacinky – francúzsky recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 10 min