Kurací, alebo slepačí vývar s knedličkami je jedno z najkultovejších slovenských jedál. Každý máme ten svoj overený recept na dobrý vývar. Ja napríklad kosti a mäso pred varením narýchlo opečiem v rúre do zlata. Takáto úprava mäsa dodá polievke ešte lepšiu chuť a farbu. A potom už len dlho a pomaly, na slabom ohni, jemne prebublávať.

Kurací vývar s knedličkami… a viete, že je nedeľa

  1. Vývar: Kuracie trupy a krídla dáme do pekáčika a vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme približne 15-20 minút, kým mäso nezíska zlatú farbu.
  2. Do hrnca so studenou vodou (3-4 litre) vložíme dobre umytú zeleninu a opečené mäso aj s výpekom, pomaly privedieme k varu a hneď plameň stíšime na minimum.
  3. Vývar varíme tak, že ho nechávame len jemne prebublávať, zostane tak pekne číry.
  4. Ak sa na povrchu vytvorila pena, pozbierame ju dierovanou lyžicou alebo malým cedidlom.
  5. Vývar osolíme, pridáme čierne korenie a petržlenovú vňať. Ak máme doma zvyšky zeleniny ako je pór, stonkový zeler, či zelerovú vňať pokojne ich môžeme do vývaru pridať. Necháme pomaly variť 3-4 hodiny.
  6. Horúci vývar precedíme, zeleninu nakrájame, mäso oberieme od kostí. Podávame horúce s pečeňovými knedličkami, zeleninou, rezancami a čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
  7. Knedličky: Na mäsovovm mlynčeku pomelieme očistené kuracie pečienky, cibuľu a rožky, ktoré sme predtým namočili do vody a vyžmýkali.
  8. Pridáme vajíčko, nasekanú petržlenovú vňať, ochutíme soľou, vegetou, korením, majoránkou a muškátovým orieškom.
  9. Rozmiešame a pridáme na zahustenie strúhanku a múku, podľa potreby pridáme viac alebo menej strúhanky, zmes by nemala byť príliš hustá ale ani príliš riedka. Necháme v chladničke odpočívať 1 hodinu.
  10. Z vývaru si trochu odoberieme, privedieme k varu a pomocou dvoch lyžičiek tvarujeme menšie knedličky ktoré hádžeme priamo do vývaru.
  11. Po vyplávaní ich ešte chvíľu povaríme a vyberieme dierovanou lyžicou. Z tejto dávky vyjde väčšie množstvo knedličiek, ktoré môžete po uvarení aj zamraziť.