Plnené vajíčka s cviklou & Lučinou
S tuniakom a hráškom
So sušenými paradajkami
(Po) veľkonočné recepty – 3 x plnené vajíčka
Ela Kaslu | 329 receptov
Plnené vajíčka s cviklou & Lučinou
- 6 vajíčok (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 menšiu varenú červenú repu
- 1 malá vanička (125 g ) smotanového syra (napr. Lučina)
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ, mleté čierne korenie
- citrónová šťava
- čerstvá žerucha na ozdobu
S tuniakom a hráškom
- 6 vajíčok
- 1 malá konzerva tuniaka v oleji
- 2 lyžice créme fraiche alebo hustej kyslej smotany
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica majonézy
- soľ a mleté čierne korenie
- zmes čerstvých byliniek – žerucha, petržlen, pažítka, kôpor…
- 400 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 2 lyžice masla
So sušenými paradajkami
Čo s prebytkom varených vajíčok od Veľkej noci? Klasikou sú plnené vajíčka, ktorými veľmi jednoducho spotrebujete väčšie množstvo varených vajíčok. Vyskúšajte naše nové nápady na farebné a svieže náplne. Úhľadne nastriekaný krém sa v tomto prípade už nenosí, hitom je prirodzený a rustikálny vzhľad, takže nebudete potrebovať mixér ani cukrárske vrecko. Jednoducho použite na naplnenie malú lyžičku.
Vajíčka naukladajte na pekný tanier, pridajte zopár zelených šalátových listov /pekne bude vyzerať rukola, polníček, potočnica, či dokonca lístky mladej púpavy/ a čerstvé bylinky /výborne sa hodí pikantná žerucha/ prípadne mikrobylinky alebo klíčky. Každú jednu náplň môžete tiež pripraviť ako nátierku, jednoducho stačí vajíčka namiesto plnenia celé nasekať a zmiešať s ostatnými surovinami.
Plnené vajíčka s cviklou & Lučinou
Postup
- Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
- Do misky si najemno nastrúhame varenú cviklu, pridáme smotanový syr a žĺtka, ochutíme soľou, korením, dijonskou horčicou a citrónovou šťavou. Všetko spolu dobre premiešame a zmesou naplníme polovice bielkov. Ozdobíme žeruchou.
Plnené vajíčka s tuniakom a hráškom
Postup
- Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
- Z tuniaka zlejeme olej a preložíme do misky. Premiešame s créme fraiche, majonézou, citrónovou šťavou, ochutíme soľou a korením a žĺtkami.
- Zmesou naplníme polovičky bielkov. Hrášok blanšírujeme v osolenej vriacej vode 3-4 minútky, scedíme a ešte horúce premiešame s maslom.
- Rozprestrieme na tanier, obložíme plnenými vajíčkami a posypeme nasekanými bylinkami.
Plnené vajíčka so sušenými paradajkami
Postup
- Vajíčka vložíme do hrnca s vodou, privediem k varu a varíme 9-10 minút. Scedíme a okamžite schladíme v ľadovej vode. Necháme úplne vychladnúť. Ošúpeme, rozpolíme a opatrne vyberieme žĺtka.
- Sušené rajčiny a kapary nasekáme najemo, premiešame s horčicou, majonézou, olejom a varenými žĺtkami. Ochutíme mletým čiernym korením (prípadne ešte dosolíme ak treba) Zmiešame s roztlačenými žĺtkami a dochutíme soľou a korením. Naplníme polovice bielkov a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo bazalkou.
Vajcia ako ideálna potravina?
Bielkoviny vo vajíčkach obsahujú predovšetkým bielky, zatiaľ čo žĺtok obsahuje predovšetkým tuky, nenasýtené – omega-3 mastné kyseliny a spomínaný cholesterol. Ten je oprávneným strašiakom a nepriateľom zdravej stravy. Neznamená to však, že by sme sa mali vzdať vajec … Tu nájdete pokračovanie článku : Vajcia v našej strave