Tomuto lahodnému pečivu, ktoré je kombináciou lístkového a kysnutého cesta nebudete vedieť odolať. Ak ste sa ešte na domáce pľundrové koláče neodhodlali, vyskúšajte ich s nami. Prípravu cesta si zjednodušíme použitím robota. Aj napriek tejto skratke, bude cesto nadýchané a koláče z neho jedna báseň!

Pľundrové koláče sú v našom regióne klasika! Skúste ich s nami.

  1. Do misky robota dáme múku, cukor, droždie a soľ. Krátko premixujeme a potom pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Krátkymi pulzmi premixujeme, tak aby v ceste zostali kúsky masla.
  2. Ak nepoužívate robot so sekacími nožmi, môžeme cesto spracovať aj ručne, ale pracujte rýchlo, aby sa kúsky masla v ceste neroztopili. To je základom finálneho lístkovania cesta. Múku , cukor, soľ a droždie premiešame v miske a potom rukami zapracujeme aj kúsky studeného masla do hrubej mrveničky. Maslo môžeme predtým vložiť aj do mrazničky, aby bolo poriadne studené.
  3. Zmes preložíme do misky a zalejeme tekutými prísadami. Rukou alebo varechou krátko premiešame, len aby sa suroviny spojili. Nemiesime dlho, výsledné cesto by pri pečení nelístkovalo.
  4. Lepkavé cesto zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky odpočívať do druhého dňa. Cesto vydrží v chladničke až 4 dni.
  5. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a necháme ho chvíľu zohriať. Potom ho preložíme na dobre pomúčenú dosku, poprášime aj povrch cesta a rozvaľkáme na približne 50×50 cm. Preložíme ho na tretiny, a opäť rozvaľkáme do štvorca. Takto poprekladáme a rozvaľkáme aspoň 3x.
  6. Potom ho rozdelíme na dve časti. Jednu môžeme aj a použijeme neskôr. Z druhej pečieme, alebo budeme piecť z oboch častí, z každej polovice bude 12 kúskov.
  7. Polovicu cesta rozvaľkáme na obdlžník 60×30 cm. Ten potom rozkrájame na 12 štvorcov a preložíme ich na plechy na pečenie vyložené pečiacim papierom. Necháme ich ešte hodinu nakysnúť.
  8. Z tvarohu a ostatných surovín vymiešame náplň. Keď cesto nakysne, vyhrejeme rúru na 180 °C.
  9. Na každý kúsok cesta dáme lyžicu tvarohovej náplne, ozdobíme ovocím. Okraje potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme približne 15-20 minút do zlata.
  10. Tip: Ešte horúce ich potrieme polevou na ktorú rozmiešame vodu s cukrom. Budú sa pekne lesknúť.
  11. Tip: Z tohto cesta môžme pripraviť koláče napr. s marmeládou, lekvárom, škoricové uzly a pod..
  12. Tip: Koláče sú vynikajúce čerstvo upečené. Aby boli dobré aj na druhý deň, skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe na chladnom mieste. Pred podávaním ich môžeme krátko rozpiecť v rúre, aby boli znovu chrumkavé.