Plnený pečený zemiak je jedlo, ktoré mi zostalo v repertoári od môjho pobytu v Anglicku. Skvelá, jednoduchá a lacná večera, ktorú pozná každý Angličan. Zemiaky môžete plniť podľa chute, okrem fazule so syrom som už vyskúšala napríklad tuniaka s majonézou, alebo zvyšok omáčky s mäsom z čili con carne. Určite vám napadnú ďalšie zaujímavejšie tipy.

Plnený zemiak zapečený s fazuľou a syrom

  1. Rúru si predhrejeme na 230 stupňov Celzia.
  2. Ako prvé si umyjeme zemiaky, naozaj dôkladne pod tečúcou vodou, ak bude treba, použijeme kefku na zeleninu.
  3. Umyté zemiaky osušíme kuchynským obrúskom a ostrou vidličkou ich prepicháme na niekoľkých miestach zo všetkých strán.
  4. Na plech položíme papier na pečenie a naň zemiaky. Dáme ich piecť takto zatiaľ do vyhriatej rúry na 230 stupňov Celzia.
  5. Medzitým si rozpustíme približne asi ¼ hrnčeka masla.
  6. Po 25 minútach zemiaky polejeme po celom povrchu rozpusteným maslom a tiež ich osolíme. Soľ nemá takto vplyv na chuť vo vnútri zemiaky, zato nám ale pomôže dosiahnuť skvelú chrumkavosť.
  7. Zemiaky pečieme ešte 20 – 25 minút, záleží na veľkosti. Moje zemiaky boli stredne veľké asi ako moja ženská päsť a preto stačilo len 20 minút.
  8. Po upečení zemiaky navrchu rozrežeme, roztvoríme a vidličkou zľahka podlávime vo vnútri. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme trochu masla. Maslo dodá upečené zemiaky skvelú plnohodnotnú chuť.
  9. Na záver pred servírovaním do zemiaka nalejeme fazuľu (ktorú môžeme aj nemusíme vopred ohriať) a zasypeme syrom. Podávame ihneď. Môj manžel má ešte pre vás ešte skvelý tip. Ak máte radi rozpustené syry, môžete naplnený zemiak ešte na chvíľu strčiť do už vyhriatej rúry. Syr sa rozpustí a vy si na tejto teplej zapekanej a rýchlej dobrote naozaj pochutnáte. Dobrú chuť.
  10. Toto je naozaj jeden z ďalších receptov, ktoré mi z môjho dlhšieho pobytu v Anglicku zostali a bolo na čase tento recept predstaviť aj vám. Pamätajte, že druh náplne si môžete prispôsobiť vašim chutiam, okrem fazule so syrom som už vyskúšala napríklad tuniaka s majonézou, alebo zvyšok z čili con carne. Obľúbená je aj verzia s bryndzou a pažítkou.