Obľúbený a dokonalý sýty recept na zapekané plnené zemiaky. Vyskúšajte ich ako my, s chutným a dobre ochuteným duseným hovädzím mäsom a horúcim zapečeným syrom.

Plnené zemiaky a zapekané s mletým mäsom

 

  1. Zemiaky uvaríme v celku v šupke takmer do mäkka. Necháme mierne vychladnúť a potom im odrežeme hornú tretinu. Vnútro zemiakov vydlabeme lyžičkou a odložíme si ho.

  2. Na olivovom olej orestujeme najemno nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme mleté mäso a opekáme kým sa mäso neprepečie a nezmení farbu do hneda.. Zalejeme paradajkovou pasatou, alebo obľúbeným paradajkovým pretlakom zriedeným s vodou. Pridáme soľ, korenie, vydlabané vnútro zo zemiakov, fazuľu a podusíme 10-15 minút. Na záver ochutíme oreganom alebo majoránkou.

  3. Pripravené zemiaky naplníme mäsovou zmesou, posypeme syrom, a zapečieme pri 180 °C asi 25 minút. Podávame s kyslou smotanou, posypané nakrájanou čerstvou pažítkou alebo klíčkami.

  4. Zapekané zemiaky však môžete pripraviť aj tradične s kyslou kapustou. Určite musíte vyskúšať tento staro-nový recept na trochu iný spôsob. Hlavnú úlohu spolu so zemiakmi a údenou krkovičkou v nich hrá kyslá kapusta. Také dobré zapekané zemiaky ste ešte neochutnali. Vždy, keď ich u nás doma vyberiem z rúry na stôl, len sa po nich zapráši. Navyše, kyslá kapusta je nášmu tráveniu veľmi prospešná. Nie je s čím otáľať, pusťme sa do toho.
  5. Máme pre vás aj jesennú hubársku verziu. Zemiaky s hubami sú vynikajúce, najmä spolu na jednom tanieri. Nechali sme sa inšipirovať slávnymi krémovými zapekanými zemiakmi „dauphinois“ a doplnili sme ich jemnými šampiňónmi. A urobili sme dobre. Je to výborné jesenné jedlo, ktoré vám prežiari deň. Na zapekané zemiaky potrebujeme len pár ingrediencií, základom sú dobré zemiaky a huby. K jemným šampiňónom môžete bez váhania pridať aj za hrsť čerstvých lesných húb, jedlo bude ešte lepšie a voňavejšie. Gratinované zemiaky, sú vhodné ako príloha, ale obstoja aj ako samostatné jedlo, napr. s kúskom chleba a kyslou uhorkou.