Plnenú papriku buď milujete, alebo… nemôžete, pretože vám paprika nerobí dobre. Aj v tom prípade sa dá urobiť kompromis, a preto sa spolu s paprikou varia aj mäsové gule. Neverím totiž, že niekto nemá plnenú papriku rád 🙂  neviem, ako vy, ale pre mňa je to magické jedlo, ktorého vôňa ma okamžite prenesie do rodičovského domu a babičkinej kuchyne ♥  aj preto toto jedlo nemôže u nás doma v lete chýbať.

Plnená paprika ako ju robila moja babička

Kedy, keď nie teraz, v sezóne voňavých paprík, by sme si ju mali dopriať.  Oplatí sa ju pripraviť vo väčšom množstve, pretože si myslím, že na druhý deň chutí po odležaní ešte lepšie.  Ako prílohu mám najradšej obyčajný chlieb – tak si ju pamätám z detských čias- ale výborne chutí aj s knedľou alebo varenými zemiakmi.  Stačí si len vybrať!

Postup
  1. Ryžu prepláchneme horúcou vodou a v dvojnásobnom množstve vody ju povaríme asi 5 minút. Scedíme a necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si umyjeme papriky, odrežeme stopky a vnútro očistíme od semienok. Končeky paprík odrežeme, tak aby sme mali maličký otvor,  cez ktorý bude pri plnení vychádzať vzduch.
  3. Mleté mäso dobre osolíme, okoreníme a ochutíme sušenou majoránkou. Pridáme vychladnutú predvarenú ryžu, vajíčka a všetko spolu dobre premiešame.  Mäsom naplníme papriky, zo zvyšku mäsa vytvarujeme gule vo veľkosti tenisových loptičiek a obalíme ich v hladkej múke.
  4. Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme múku a miešame, kým nie je múka ružová a nerozvonia. Do zásmažky pridáme paradajkový pretlak, premiešame a chvíľu necháme opekať. Potom zalejeme vývarom a metličkou miešame aby sa nám nevytvorili hrudky. Vývaru dáme na začiatok len toľko, aby sme dostali riedšiu omáčku. Dolejeme paradajkovou passatou a doladíme vývarom do požadovanej hustoty. Osolíme, ochutíme cukrom, prihodíme bobkové listy, nové a čierne korenie a klinček. Privediem k varu za stáleho miešania.
  5. Potom plameň stíšime na minimum, do omáčky opatrne poukladáme naplnené papriky a gule. Opatrne zamiešame a prikryjeme pokrievkou. Varíme na slabom ohni (omáčka by mala len jemne prebublávať) približne 1 hodinu – podľa veľkosti paprík. Občas premiešame. Na záver omáčku ochutnáme, a dochutíme cukrom, soľou, prípadne mletým čiernym korením.
  6. Ak by omáčka varom príliš zhustla, môžete ju nariediť vývarom. Cibuľa sa dlhým varom takmer rozpustí, ale ak chcete mať omáčku skutočne hladkú, môžete ju precediť, ale nie je to nutné.