Pizza štangle presne také, ako ich máme radi. Výborné, mäkké a zároveň chrumkavé, také ako si ich dávame v obľúbenej „pizzerke“. Cesnakovo smotanový dresing k ním je klasickým doplnkom.

Pizza štangle so smotanovo cesnakovým dresingom

  1. Základom tohoto receptu je kysnuté pizzové cesto. Nebojte sa, vôbec to nie je až také zložité.
  2. Najskôr si v hrnčeku s cca 300 ml teplej vody rozmiešame droždie s cukrom. Urobíme tak drevenou vareškou, alebo kľudne aj habarkou alebo rukou. Necháme vzísť kvások, čo potrvá približne 5 až 10 minút. Stačí, keď kvások na povrchu jemne perlí.
  3. Múku preosejeme do misy, premiešame so soľou a pridáme kvások a olej.
  4. V kuchynskom robote s nástavcami na cesto vymiesime hladké, nelepivé cesto. Ak nemáme robot, cesto premiešame najskôr varechou a potom ručne.
  5. Misu s cestom prikryjeme a na teplom mieste ho necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu, približne 45 minút až hodinu.
  6. Rúru predhrejeme na 250 °C.
  7. Cesto rozdelíme na menšie kúsky a z každého ručne, šúľaním a naťahovaním vyformujeme dlhé valčeky. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Ponecháme im rozostupy, aby sa pri pečení nezlepili. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
  9. Pred pečením ich zľahka potrieme olivovým olejom a posolíme. Pečieme sprudka a na silno asi 8-10 minút, do zlata. Nenechávame ich v rúre príliš dlho, inak stvrdnú. Necháme trochu vychladnúť na mriežke. Podávame s cesnakovým dresingom.
  10. Na ten si metličkou premiešame kyslú smotanu, majonézu, horčicu, pretlačený cesnak podľa chuti, soľ, korenie, citrónovú šťavu, olivový olej a nasekanú pažítku.
  11. Dresing môžeme pripraviť aj paradajkový z kvalitného paradajkového pretlaku, alebo tzv. passaty, olivového oleja, soli a byliniek. Vhodná je napríklad bazalka, alebo oregano.