Pizza je neodmysliteľnou súčasťou nášho jedálnička, má ju rád každý. Vyskúšajte si ju upiecť doma.

Pizza s poriadnou dávkou syra

Už ste skúšali piecť domácu pizzu? Recept na cesto je jednoduchý a keď použijete väčšie množstvo ingrediencií, môžete upiecť aj deťmi obľúbenú „Hawaiku“ či Quattro Formagi.

Postup
  1. Z teplého mlieka, droždia, soli a cukru si spravíme kvások, ktorý pridáme do preosiatej múky, potom pridáme olej a vypracujeme cesto.
  2. Necháme cesto vykysnúť cca 30 minút alebo kým cesto nezdvojnásobi svoj objem.
  3. Cesto vyvaľkáme do tenkého obdĺžnika alebo kruhu podľa plechu, ktorý použijeme.
  4. Takto pripravené cesto dáme na vymastený plech, potrieme ho kečupom alebo paradajkovým pretlakom a ukladáme šunku, kôpky trojuholníkového syra karička, plátky paradajky, kukuricu, šampiňóny, cibuľu, koliečka klobásy a papriku.
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme.
  6. Pred dopečením pridáme na hrubo postrúhaný tvrdý syr a ešte zapečieme.

 Ako na paradajkový základ?

Do obyčajného kečupu či pretlaku môžete pridať aj bylinky, ktoré na pizzu neodmysliteľne patria. Aké sú to? Bazalka, oregano, tymián. Vynikajúce na ochutenie je klasické Pizza korenie, vďaka ktorému to máte všetko v jednom.

Príbeh Margherity – kráľovnej pizze

Keď pekár Raffaele Esposito zistil, že sa jeho slávnu neapolskú pizzeriu chystá navštíviť sám kráľ Umberto I. s manželkou, kráľovnou Margheritou, rozhodol sa na ich počesť ponúkanú pizzu vylepšiť. Vtedy bežná pizza Marinara zložená z paradajok, oregana, cesnaku a bazalky sa mu zrejme nezdala byť dosť dobrou pre kráľovský jazýček a rozhodol sa plebejský cesnak nahradiť mozarellou.

Nová pizza sa tak „odela“ do talianskych národných farieb: zelenú jej prepožičala bazalka, bielu mozarella a červenú paradajky. Novinka skvele chutila a kráľovský pár ňou bol nadšený. Na počesť kráľovej manželky tento druh pizze, neskorší základ jej ďalších druhov, pomenovali Margherita. Milovníci pizze tvrdia, že práve Margherita a pôvodná Marinara sú jedinými pravými pizzami. Niektoré talianske reštaurácie, ktoré dbajú na tradície dokonca dodnes odmietajú servírovať akékoľvek iné druhy.