Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť

Piškótové cesto a ďalšie cestá pre dokonalý koláč – triky od našej cukrárky

Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
piškótové cesto

Ak sa vám niekedy náhodou stalo, že sa vám s láskou pripravený koláč nepodaril, nehádžte flintu do žita a nezanevrite na pečenie. Možno len nastala malá zrada, ktorá sa dá ľahko odstrániť. Aby sa každé vaše pečenie zavŕšilo úspešným koncom, pripravili sme pre vás zopár overených tipov a trikov, na čo si dať pri pečení pozor. Naše triky pre dokonalý koláč si dlhodobo držíme a verte, že fungujú. Použijeme piškótové cesto, kynuté cesto a odpaľované cesto.

Upiecť výborný koláč je predsa hračka s našimi trikmi pre dokonalý koláč 🙂

KYSNUTÉ CESTO – alebo nočná mora?

parene buchty
Čučoriedkové parené buchty so šľahačkou

Už nikdy viac nebudete sklamaní. Kysnuté cesto je ľahšie než si myslíte. Ak máte pred sebou recept, pridajte si k nemu ešte naše rady a úspech je zaručený. Aby bolo kysnuté cesto mäkké, zvyčajne sa na 500 g múky pridáva 250 ml tekutiny (mlieka, rastlinného mlieka alebo aj vody) a 1 kocka čerstvého droždia, či 1 balenie sušeného droždia. Samozrejme, aj iné prísady, ako štipka soli, cukor, niekedy vajce a podobne.

domáci chlieb s paštétou
Domáci chlieb s orechami a paté z kuracích pečienok s vínnym želé

Dôležité je:

PIŠKÓTOVÉ CESTO – vdýchnite mu život

piškótové cesto - torta s jahodami
Maková torta s jahodami a mascarpone

Piškótové cesto je veľmi univerzálne a dá sa použiť na pečenie sladkých múčnikov, počnúc klasickými piškótami, cez rôzne rezy, ovocný koláč, až po torty. Do piškótového cesta sa obyčajne nedáva tuk, pozostáva iba z vajec, cukru, kypridiel a múky, prípadne z nejakej tekutiny, ako je mlieko.

Piškótové cesto sa dá pripraviť dvomi spôsobmi. V prvom spôsobe sa šľahajú žĺtky s cukrom, potom sa pridá múka a nakoniec sa zľahka vmiešajú do tuha vyšľahané bielky. Rýchlejší a jednoduchší spôsob je, keď sa miešajú celé vajcia s cukrom do nadýchanej bledej peny a potom sa pridá múka a zľahka sa vmieša.

 

Ako pripraviť nadýchané piškótové cesto – odporúčané triky:

ODPAĽOVANÉ CESTO – kašovitá kopa už nie je postrach

kakaové venčeky
Kakaové venčeky

Už sa popísalo veľa mýtov o odpaľovanom ceste, najmä negatívnych, ktoré z tohto vskutku jednoduchého cesta spravili postrach kuchyne. Ak si osvojíte zopár zásad, zistíte, že odpaľované cesto je rýchle a jednoduché a dá sa využiť na sladké aj slané pečenie.

Základom prípravy odpaľovaného cesta je roztopenie tuku vo vode a potom rýchle primiešanie múky. Z tohto postupu nám vznikne hustá lepkavá kašovitá kopa cesta, ktorá musí riadne vychladnúť. Do nej sa potom už len všľahajú celé vajcia a je hotovo. Pomocou ozdobného vrecúška môžete na plech tvarovať venčeky, veterníky, tyčinky, buchtičky – čo si len zmyslíte.

 

odpaľované cesto eclaires
Eclaires

Postup pečenia:

Mohlo by vás zaujímať:  všetko o príprave cesta a ktorú múku vybrať: Cesto a múka, kľúč k pečeniu: postupy a rady