Naši starí rodičia stále hovorievali „neseďte na zemi keď je v mesiaci písmeno „r“. Takže máj je po dlhej dobe časom, kedy si môžeme začať užívať všetky grilovačky, posedenia v tráve, pikniky a opekačky na lúkach.  Inšpirujte sa našimi jednoduchými, ale efektnými nápadmi na rýchle pohostenia, ktoré sa vám počas grilovacej a piknikovej sezóny určite zídu. Baklažán, špargľa, kuracie krídelká, šalát či limonáda. Nemusí byť predsa sviatok, aby ste zavolali rodinu a nažhavili gril. Leto sa nezadržateľne blíži, takže zabaľte deku, karty, gril a hurá von!

Pripravte si s nami kompletné piknikové menu:

  • grilované kuracie krídelka
  • bylinková focaccia
  • baklažánový dip
  • pastiersky šalát
  • domáci bazový ľadový čaj

Svieže grilované kuracie krídla so zelenou špargľou

Keď je už nažhavený gril a všetko pripravené, stačí len sem tam pootáčať mäsko na grile a užívať si letnú atmosféru.

Postup
  1. Kuracie krídla vložíme do veľkého plastového vrecka.
  2. Z byliniek, oleja, soli, korenia, citrónovej šťavy a medu pripravíme marinádu, ktorú nalejeme do vrecka s krídlami.
  3. Vrecko dobre uzavrieme a všetko spolu poriadne premiešame.
  4. Vrecko vložíme do chladničky a necháme marinovať aspoň 1 hodinu, najlepšie však cez noc.
  5. Krídelká potom upečieme nad grilom do zlata a chrumkava. Zvyšnou marinádou priebežne počas pečenia potierame.
  6. Spolu s krídlami si ugrilujeme aj zelenú špargľu, ktorej pred pečením len odkrojíme drevnaté konce.

Bylinková focaccia

Postup
  1. Do veľkej misky si nasypeme múku, premiešame ju so soľou, cukrom a droždím.
  2. Pridáme teplú (nie horúcu!) vodu a lyžicu olivového oleja. Vymiesime vláčne cesto.
  3. Zo začiatku bude lepiť, ale po zrhuba 10 minútovom miesení sa začne odlepovať od misy.
  4. Misku prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnút, asi 1 hodinu až 1 a ½ hodiny.
  5. Veľký plech na pečenie dobre vymastíme olejom a vykysnuté cesto z misky preložíme rovno na plech.
  6. Naolejovanými rukami ho roztiahneme po celom plechu. Pokvapkáme olejom, sušenými bylinkami podľa našej chuti a prstami ich do povrchu cesta povtláčame.
  7. Necháme ešte 30 minút podkysnúť. Rúru zohrjeme na 200 °C.
  8. Pred pečením ešte focacciu posypeme soľou, pripadne nahrubo zomletým čiernym korením a vložíme do rúry. Pečieme cca 25 -30 minút do zlata.

Baklažán netradične – baklažánový dip

Postup
  1. Baklažán umyjeme, nožom ich na pár miestach prepichneme a položíme na papierom vystlaný plech, pridáme 2 nešúpané strúčiky cesnaku.
  2. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C až kým úplne nezmäknú, môže to trvať 60 – 90 minút, záleží od veľkosti baklažánov.
  3. Ešte lepšie je baklažán upiecť na grile, dodá to dipu skvelú dymovú chuť.
  4. Upečený baklažán vyberieme, rozkrojíme na polovice, vložíme do cedníka a necháme všetku tekutinu odkvapkať.
  5. Potom ich ošúpeme (ide to ľahko) a dužinu nadrobno nasekáme.
  6. Pečený cesnak tiež ošúpeme a vidličkou rozpučíme.
  7. Vložíme do misky, osolíme, okoreníme, pridáme tahini  sezamovú pastu, biely jogurt, 2 lyžice olivového oleja a ešte dva pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko spolu dobre premiešame.
  8. Necháme chvíľu odstáť v chlade a môžeme podávať v menšej miske poliate olivovým olejom a posypané petržlenovou vňaťou.

Pastiersky šalát  – jednoduchý, ale výborný zeleninový šalát

Postup
  1. Všetku zeleninu si nakrájame na kocky, cibuľku nakrájame na kolieska, petržlenovú vňať nasekáme na hrubo.
  2. Všetko preložíme do väčšej misky a pred podávaním prelejeme zálievkou, ktorú pripravíme zmiešaním olivového oleja a citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.
  3. Dobre premiešame a hneď podávame.

A čo by to bol piknik bez domácej limonády? V našom prípade vám ponúkame recept na neodolateľný domáci bazový ľadový čaj.

Postup
  1. Najskôr si pripravíme silný čaj, nakoľko sa bude ešte riediť s ľadom. Výborný je earl grey alebo aj obyčajný čierny. Čiže 4-5 vrecúšok zalejeme cca 600 ml vriacej vody.
  2. Čaj necháme vylúhovať 5 minút. Čajové vrecúška vyberieme a čaj necháme trochu ochladnúť.
  3. Ochutíme bazovým sirupom a citrónovou šťavou, pridáme aj kúsky citróna či limetky.
  4. Veľký džbán naplníme takmer doplna ľadom.
  5. Ešte teplý čajový výluh nalejeme na ľadové kocky.
  6. Roztápajúci ľad nám čaj perfektne ochladí a zriedi.
  7. Ochutnáme a ak treba dosladíme, či dokyslíme a doplníme ľad.