Máte chuť na jednoduchý, ale výdatný obed? Pikantné mleté mäso so skladanými zemiakmi v zapekacej mise je tým pravým. Zasýti a pritom je rýchle na prípravu.

Mleté mäso trochu inak

Táto jednoduchá (a mäsitejšia) alternatíva francúzskych zemiakov je vďaka jednoduchej príprave vynikajúcim obedom, ale aj večerou.

Postup
  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky o hrúbke 4mm. Zemiaky smotanu, mlieko, čierne korenie a soľ dáme do hrnca, pridáme zemiaky a dusíme cca. 5 minút.
  2. Mleté mäso opražíme na olivovom oleji, ochutíme drvenou rascou, rozmarínom, soľou, a s čili. Zapekaciu misu vymastíme maslom.
  3. Polouvarené zemiaky poukladáme do misy spolu s omáčkou a zakryjeme mletým mäsom.
  4. Posypeme strúhaným syrom. Pečieme v rúre pri 220 °C asi 30 minút.

Vynikajúcou prílohou k tomuto jednoduchému receptu je čerstvá zelenina. Na tanier môžete nakrájať paradajku, uhorku, pór či papriku. Výdatný obed s takýmto miešaným šalátikom vás zasýti až do večera. Nielen, že svoje telo obohatíte o množstvo vitamínov, ale pocítite to aj na chuti. Je to dokonalá kombinácia – zdravá a zároveň chutná. 

Zemiaky sú u nás tradičným pokrmom. Preto majú aj v nárečových slovách bohaté zastúpenie. Grúle, švábka, bandurky, erteple, krumple, krumpole aj grumbír, poznáte ešte nejaké ďalšie?

Viac sa dočítate v recepte na staroviedenskú zemiakovú polievku s hubami od starých mám, ktorá vám pričaruje vôňu z detstva. Ako polievka sa hodí aj k nášmu pikantnému mletému mäsu so skladanými zemiakmi.

Prajeme dobrú chuť.