Pesto z medvedieho cesnaku pripravujeme mnohí každý rok. Jeho príprava je jednoduchá a nenáročná. Medvedí cesnak treba len starostlivo nazbierať, umyť listy a rozmixovať ich spolu s ostatnými ingredienciami. Vznikne nám pesto plné vitamínov, ktoré je vhodné do rôznych receptov, napr. cestovín, k mäsku alebo do rizota.

Medvedí cesnak je skutočne kulinárska pochúťka – divoká ingrediencia, ktorá sa v sezóne vyskytuje hojne, priťahovaná vlhkou pôdou a tienistým lesným prostredím. Medvedí cesnak zažíva v poslednom období kulinársky boom a popri rebarbore a špargli zaujal svoje miesto ako pilier jarných radostí. Má krátku sezónu, zvyčajne sa prvýkrát objavuje v polovici marca a rastie až do začiatku mája

Pesto z medvedieho cesnaku je každoročná dávka vitamínov z prírody

  1. Listy starostlivo umyjeme, osušíme v utierke a nakrájame nadrobno.
  2. Do mixéra vlejeme olivový olej, pridáme nakrájané listy a orechy. Hodia sa vlašské, ale aj akékoľvek iné aké máte doma.
  3. Orechy aspoň jemne pred mixovaním potlčte.
  4. Ak má zmes pre vás príliš intenzívnu chuť, pridajte pár kvapiek citrónovej alebo limetovej šťavy, ktorá ho zjemní.
  5. Pesto podávajte k cestovinám, ale aj k syrom a napríklad hriankam z chleba.