Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť

Pečte ako profík

Kulinárium Redakcia | 63 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
pecte ako profik

Keď ide o pečenie, existujú rôzne jednoduchšie techniky, pomocou ktorých budú vaše dezerty chutnejšie a skrátka lepšie. Či už hovoríme o množstvách, náhradách za ingrediencie alebo o inom spôsobe pečenia koláčov, s našimi návodmi a tipmi budete v pečení rýchlo napredovať a stane sa z vás o triedu lepší pekár alebo pekárka. Tak teda pečte ako profík a prečítajte si naše finty.

Pečte ako profík – tipy do kuchyne

  1. Vajcia izbovej teploty

    Základ pre všetky druhy dezertov, pretože vajcia izbovej teploty sa jednoduchšie zamiešajú do cesta, ktoré potom ľahko vykysne. Ak ste vajcia z chladničky zabudli vybrať včas, vložte ich na 10 minút do misky s teplou vodou.

  2. Náhrada oleja

    Ak do cesta nechcete pridať olej, môžete použiť rovnaké množstvo jablkového pyré (v pomere 1:1). Nahrádzať olej maslom je trochu komplikovanejšie. 100 ml oleja zodpovedá 125 g masla. Ak plánujete namiesto oleja použiť maslo, najskôr si ho zohrejte v mikrovlnnej rúre a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

  3. Maslo izbovej teploty

    Ak ste maslo zabudli vybrať z chladničky a potrebujete, aby malo izbovú teplotu, riešením je nastavenie mikrovlnného „rozmrazovania“, pri ktorom sa vám neroztopí. Kontrolujte ho každých 30 sekúnd.

  4. Nemáte cmar? Nevadí!

    Nahraďte ho zmesou z 2/3 bieleho alebo netučného jogurtu a 1/3 mlieka.

  5. Strúhanie čokolády

    Čokoláda sa často pri strúhaní topí. Vyhnete sa tomu, ak dáte zamraziť nielen čokoládu, ale aj strúhadlo. Bude tak dostatočne vychladená a bude sa vám jednoduchšie strúhať. Ak sa vám pri práci ohrejú, opäť ich dajte vychladiť.

  6. Rozdiel medzi sódou bikarbónou a práškom do pečiva

    Používajú sa, aby cesto vykyslo, nie sú však vzájomne zameniteľné. Sódu bikarbónu aktivujú kyslé prísady, preto sa pridáva do receptov s jogurtom, citrónovou šťavou alebo kakaom. Zato prášok do pečiva aktivujú tekuté prísady, preto je vhodnejší do receptov bez kyslých ingrediencií.

  7. Dokonalé cookies

    Keď pečiete cookies, vyberte ich z rúry, keď sú zlatistej farby a majú tvrdé iba okraje. Nechajte ich vychladnúť na mriežke alebo plechu na pečenie. Keď v nich cukor opäť stuhne, budú chrumkavé. Krájanie dokonale okrúhlych sušienok. Keď krájate kolieska z cesta v tvare valčeka, po každých 2 cm ho otočte.

  8. Ovocie a čokoládu obaľte v múke

    Vďaka múke sa vám ovocie a čokoláda v koláči rovnomerne rozmiestnia a nepadnú na jeho dno.

  9. Maslo strúhajte

    Keď pripravujete koláč s krustou alebo iné pečivo z vychladeného masla, hodinu vopred si ho nastrúhajte a vložte do mrazničky, aby ste dosiahli lepší výsledok. Maslo z menších kúskov sa vám bude ľahšie zapracovávať.

  10. Ak nemáte formu na bábovku

    Použite tortovú formu a konzervu naplnenú ryžou. Konzervu obaľte papierom na pečenie a položte ju do stredu tortovej formy.

  11. Meriame hrnčekom – 1 hrnček (250 ml) obsahuje:

    Kryštálový cukor 200 g

    Práškový cukor 130 g

    Múka 150 g

    Maslo 250 g

  12. Meriame lyžicami:

    Múka (100 g) – 4 kopcovité PL

    Voda alebo mlieko (100 ml) – 10 PL

    Olej (100 ml) – 8 plných PL

    Jogurt (100 ml) – 10 PL

    Mleté vlašské alebo lieskové orechy (150 g) – 10 plných PL