Pečený slivkový lekvár a babičkine rožteky z kyslého mlieka

... top kombinácia - úžasná chuť, nenáročná príprava a vôňa sliviek.

Uvariť výborný slivkový lekvár nemusí hneď znamenať stáť dlhé hodiny za sporákom a dávať pozor aby sa obsah hrnca nepripálil.  Moderné gazdinky to riešia inak – pomôžu si rúrou. Možno tomu nebudete veriť, ale lekvár pečený v rúre ničím nezostáva za tým, ktorý sa dlhé hodiny varí a mieša na ohni. Trstinový cukor a perníkové korenie dodajú lekváru úžasnú chuť aj vôňu, vďaka ktorej budú vaše lekvárové dobroty ešte o niečo lepšie.

A slivkový lekvár môžete hneď aj využiť na osvedčenú a jednoduchú klasiku z babičkinej kuchárskej knihy, ktorá bude s našim pečeným voňavým lekvárom chutiť ešte viac – slivkové tožteky z kyslého mlieka.

Pečený slivkový lekvár

Ingrediencie
Na 3-4 poháre á 200 ml budeme potrebovať:
  • 2 kg sladkých dozretých sliviek  (už očistených a odkôstkovaných)
  • 250 g tmavého trstinového cukru
  • 1 celú škoricu
  • 1 hviezdičku badiánu
  • 2-3 klinčeky
  • pol kávovej lyžičky anízu
  • ½  lyžičky semienok kardamonu (nemusí byť)
  • nastrúhanú kôru z jedného bio citrona (len žltú časť, biela je horká)
  • 2 lyžice griotky alebo rumu

slivkový lekvár

Postup
  1. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a vložíme do hlbokého pekáča s ťažkým dnom (najlepšie liatinový alebo z varného skla).
  2. Pridáme celú škoricu a hviezdičku badiánu. V mažiari roztlčieme aníz, klinčeky a semienka kardamonu na jemný prášok. Premiešame s trstinovým cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrovu.
  3. Týmto ochuteným cukrom posypeme slivky a dobre premiešame.
  4. Nezakryté vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C /horúci vzduch/ alebo 190 °C /klasický spodný a horný ohrev/ a pečieme 3-4 hodiny.
  5. Po hodine pečenia obsah pekáča každú polhodinu premiešame. Ku koncu pečenia treba sledovať a odstavíme, keď už dosiahne lekvár nami požadovanú hustotu.
  6. Nakoniec pridáme alkohol, premiešame a dopečieme ešte 5-10 minút.
  7. Vyberieme škoricu a badián a horúci lekvár plníme do vysterilizovaných fliaš. Uchovávame na chladnom a tmavom mieste.

 

Babičkine rožteky z kyslého mlieka

Ingrediencie

Na 2 plechy budeme potrebovať:

  • 250 g tuku /125 g Hery + 125 g masla/
  • 250-270 g polohrubej múky
  • 5 lyžíc kyslého mlieka
  • pohár hustého slivkového lekváru
  • práškový a vanilkový cukor na obalenie

slivkový lekvár

Postup
  1. Maslo a Heru  premiesime s múkou, pridáme kyslé mlieko a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Zabalíme do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
  2. Rúru zohrejeme na 200 °C, dva plechy na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku ½ cm. Radielkom alebo nožom nakrájame na štvorčeky o veľkosti asi 4×4 cm. Do stredu každého položíme pol lyžičky lekváru a preložíme dva konce do stredu cez slivkový lekvár.
  4. Poukladáme na plech a pečieme  25-30 minút do zlata. Necháme trochu vychladnúť a potom obalíme v  práškovom cukre, do ktorého sme pridali trošku vanilkového cukru.

 

Vyskúšajte aj:

recepty z paradajok paradajkový džem
Recepty z paradajok

 

 

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Študovala som etnológiu, ale pracujem v administratíve. Sedavé zamestnanie striedam s pobytom v kuchyni, ktorú zbožnujem :) S manželom sme pred dvoma rokmi vymenili Bratislavu za dedinu a spolu so zlatým retrieverom Oskarom a kocúrom Semirom bývame v domčeku so záhradou, v ktorej rozhodne nebudeme sadiť tuje :) milujem varenie, fotografovanie, pobyt v záhrade, prechádzky, čítanie kníh a leňošenie s rodinou a priateľmi.