Skúste tieto Vianoce namiesto kapra niečo nové. Pečený losos na prírodno so zdravým šalátom Tabbouleh vás zasýti, ale zároveň vám dodá aj energiu.

Pečený losos na Vianoce? A prečo nie!

Ryba a šalát. To je jedlo, ktoré neodškriepiteľne patrí k Vianociam. My sme pre vás prichystali zaujímavý recept, vďaka ktorému určite dodržíte vianočnú tradíciu, ale aj osviežite vianočný stôl. Skúste si namiesto kapra a zemiakového šalátu pripraviť trochu zdravšiu obmenu. Ponúkame vám tak trošku neobvyklú ale určite veľmi trefnú, sviatočnú kombináciu pečený losos a svetoznámy libanonský šalát tabbouleh.

Postup
  1. Čerstvé lososové filety premyjeme, jemne naolejujeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme čiernym alebo bielym korením a obalíme v nadrobno nasekanej kóprovej vňaťke. Pokvapkáme troškou citrónovej šťavy a necháme ho postáť jednu až tri hodiny v chlade. Potom ho dáme piecť na 180 stupňov celzia cca 20 až 30 minút.
  2. Kým sa losos pečie, pripravíme si šalát Tabbouleh. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Najprv krátko povaríme bulgur podľa návodu na balení. Potom si na drobnučko nakrájame paradajky, uhorky, cibuľku, petržlenovú vňaťku a čerstvú mätu. Všetky ingrediencie zmiešame, pridáme zrniečka z granátového jablka, olivový olej, šťavu z polovice citrónu, jemne osolíme a okoreníme.
  3. Horčicový dresing si pripravíme tak, že zmiešame horčicu, sójovú omáčku, olivový olej a na jemno nasekaný kôpor. Dresing dochutíme podľa vlastnej chuti.
  4. Lososa podávame so šalátom a horčicovým dresingom. Dobrú chuť!

Recept je veľmi jednoduchý na prípravu, zvládne ho naozaj aj nováčik v kuchyni 🙂 K tejto kombinácii sa veľmi dobre hodí aj horčicový dressing, ale pokojne si pripravte dressing podľa vašej chuti.