Pečený čaj z ovocia ako leto v pohári
… uchovajte si posledné slnečné dni v pohároch...
Ingrediencie
- 2 kg ovocia, my sme použili slivky, vhodné sú však i jablká, hrušky, černice, alebo podľa chuti miešané ovocie
- 200 g trstinového cukru
- 1 ČL až PL mletej škorice, podľa chuti
- 2 hviezdičky badiánu
- 6 klinčekov

Pečený čaj je ovocná lahodná špecialita, o ktorej ste už určite počuli. Domáci pečený čaj pripravíte jednoducho. Je naozaj chutný a voňavý. Kto nevie ako naložiť s čerstvými slivkami, hroznom, hruškami či jablkami, pečený čaj je dobrá voľba. Nakrájané ovocie upečiete a v šálke, alebo čajníku zalejete horúcou vodou a chvíľu lúhujete. Vôňa a chuť z rozpečeného ovocia sa uvoľňuje okamžite. Čaj má tiež krásnu farbu. Pečený čaj sa pripravuje do zásoby do menších zaváracích pohárov a môže byť i pekný, vlastnoručne vyrobený darček. Jeho vôňa vás môže sprevádzať celú zimu. My sme pre vás pripravili recept na slivkový pečený čaj, môžete ho však pripraviť z rôzneho, aj miešaného ovocia.
Pečený čaj je skvelý na voňavý horúci ovocný nápoj na zimu
Postup
- Rúru si predhrejte na 225 stupňov Celzia. Umyté ovocie vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Potom ho dajte na plech na pečenie, ktorý má pokrievku.
- Pridajte cukor a korenia a dobre zmes priamo v plechu premiešajte.
- Badián a klinčeky môžete aj rozdrviť v mažiari alebo mlynčeku na korenie. Potom ho spolu so škoricou prisypte k ovociu do plechu. Iným riešením je použiť celé korenia a potom ich z ovocia vybrať.
- Do plechu prilejte väčší hrnček vody, prikryte ho pokrievkou a dajte do vyhriatej rúry piecť na 45 minút.
- Čaj nemusíte ani kontrolovať, nepripečie sa.
- Po upečení ho ešte horúci môžete plniť do čistých zaváracích pohárov. Po zatvorení viečok otočte poháre „dole hlavou“ a nechajte vychladnúť.
- Ak budete pečený čaj piť hneď, môžete ho dať do šálky, cca 1 kopcom PL na jednu porciu čaju. Alebo do čajníka pre viac porcií a zaliať horúcou vodou a nechať ešte pár minút vylúhovať. Niekomu chutí popíjať ho aj s kúskami upečeného ovocia, niekto si ho radšej precedí cez sitko.
- Tip: Ak chcete aby vám vydržal do ďalšieho leta, treba poháre ešte sterilizovať. Môžete tak urobiť vo väčšom hrnci s utierkou na dne a vodou do cca ¼ pohára. Prikryté pokrievkou poháre varte asi 10 minút od varu. Na zdravie!
Súvisiace recepty

Nápoj horúce jabĺčko si vychutnáte aj doma
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min