Pečený čaj je ovocná lahodná špecialita, o ktorej ste už určite počuli. Domáci pečený čaj pripravíte jednoducho. Je naozaj chutný a voňavý. Kto nevie ako naložiť s čerstvými slivkami, hroznom, hruškami či jablkami, pečený čaj je dobrá voľba. Nakrájané ovocie upečiete a v šálke, alebo čajníku zalejete horúcou vodou a chvíľu lúhujete. Vôňa a chuť z rozpečeného ovocia sa uvoľňuje okamžite. Čaj má tiež krásnu farbu. Pečený čaj sa pripravuje do zásoby do menších zaváracích pohárov a môže byť i pekný, vlastnoručne vyrobený darček. Jeho vôňa vás môže sprevádzať celú zimu. My sme pre vás pripravili recept na slivkový pečený čaj, môžete ho však pripraviť z rôzneho, aj miešaného ovocia. 

Pečený čaj je skvelý na voňavý horúci ovocný nápoj na zimu

Postup
  1. Rúru si predhrejte na 225 stupňov Celzia. Umyté ovocie vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Potom ho dajte na plech na pečenie, ktorý má pokrievku.
  2. Pridajte cukor a korenia a dobre zmes priamo v plechu premiešajte.
  3. Badián a klinčeky môžete aj rozdrviť v mažiari alebo mlynčeku na korenie. Potom ho spolu so škoricou prisypte k ovociu do plechu. Iným riešením je použiť celé korenia a potom ich z ovocia vybrať.
  4. Do plechu prilejte väčší hrnček vody, prikryte ho pokrievkou a dajte do vyhriatej rúry piecť na 45 minút.
  5. Čaj nemusíte ani kontrolovať, nepripečie sa.
  6. Po upečení ho ešte horúci môžete plniť do čistých zaváracích pohárov. Po zatvorení viečok otočte poháre „dole hlavou“ a nechajte vychladnúť.
  7. Ak budete pečený čaj piť hneď, môžete ho dať do šálky, cca 1 kopcom PL na jednu porciu čaju. Alebo do čajníka pre viac porcií a zaliať horúcou vodou a nechať ešte pár minút vylúhovať. Niekomu chutí popíjať ho aj s kúskami upečeného ovocia, niekto si ho radšej precedí cez sitko.
  8. Tip: Ak chcete aby vám vydržal do ďalšieho leta, treba poháre ešte sterilizovať. Môžete tak urobiť vo väčšom hrnci s utierkou na dne a vodou do cca ¼ pohára. Prikryté pokrievkou poháre varte asi 10 minút od varu. Na zdravie!