Rillons spolu s Rilletes sú vraj staré recepty z francúzskeho vidieka. Oni nám to síce nepotvrdili, ale nám fajnšmekrom je to jedno. Aj keď z pohľadu na suroviny nič zvláštne na recepte nenájdete, verte, že sa do tohto jedla zamilujete. Sú to v podstate veľké škvarky, ale ako sa hovorí, keď to správne nabylinkujete a podlejete vínom – delikatesa je na svete a na škvarky zabudnete.

Rillons – pečený bôčik s tymiánom a červeným vínom

Táto špecialita je síce jednoduchá na suroviny a prípravu, ale piecť ich treba naozaj dlho a pri nízkej teplote. Ak toho pripravíte veľa, zalejte Rillons vyškvareným tukom a v chladničke vám táto dobrota vydrží niekoľko týždňov.Dôležité je pri príprave piecť mäso v rúre na nízkej teplote a dlho.

Postup
  1. Bravčový bôčik pokrájame na väčšie kúsky o veľkosti cca 4x4cm.
  2. Pripravte si hrniec, ktorý môžete vložiť do rúry. V ňom na masti opečieme do zlatista kúsky mäsa z každej strany.
  3. Potom k nim pridáme tymián, bobkový list, očistené a jemne potlačené strúčiky cesnaku (stačí, keď ich pevným nožom rozpučíte, netreba ich lisovať ani krájať), hrubozrnnú soľ a nahrubo rozdrvené čierne korenie. Zalejeme červeným vínom a vodou a dáme do rúry vyhriatej na 200 st. C na 10 minút.
  4.  Potom teplotu stiahneme  na 150 st. C a pečieme 1,5 až 2 hodiny.
  5. Po dopečení ich nechajte mierne vychladnúť a podávajte s kyslou uhorkou, čalamádou alebo aj kimči.