Pečené zemiaky v šupke s tvarohom
... malé nové zemiačky sú na pečenie naj ...
Ingrediencie
- 1 kg malých nových zemiakov (hľadajte v letáku Billa)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- Soľ a mleté čierne korenie
- 250 g tučného hrudkového tvarohu
- 2 lyžice smotany alebo jogurtu
- Kúsok údenej slaniny
- Zväzok pažítky a / alebo jarná cibuľka

Nové mladé pečené zemiaky v šupke sú chuťovo také dobré, že im stačí štipka soli, trochu masla a nič iné. Vyskúšajte aj kombináciu tvarohu, slaniny a pažítky, ako osviežujúcu ľahkú večeru.
Pečené zemiaky v šupke – tie nové jarné, len s tvarohom, soľou a pažítkou
- Nové zemiaky nešúpeme, len ich dobre umyjeme, osušíme a každý prepichneme ostrým nožom.
- Rozložíme ich na plech v jednej vrstve, pokvapkáme olejom, posolíme a rukami dobre premiešame, aby sme votreli olej všade.
- Dáme ich piecť na 200 °C približne na hodinu, alebo až kým nie sú prepečené (záleží od veľkosti zemiakov).
- 10 minút pred dopečením k nim pridáme 1-2 lyžice masla, premiešame, aby sa maslo roztopilo a obalilo všetky zemiaky. Vrátime do rúry a dopekáme do zlata.
- Tvaroh nadrobíme do misky, pridáme smotanu alebo jogurt, premiešame, jemne osolíme a ochutíme čiernym korením. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme dozlata. Pažítku alebo cibuľku najemno nasekáme.
- Keď sú zemiaky dozlata a prepečené, ešte horúce ich preložíme na tanier a podávame s tvarohom, slaninou a nasekanou pažítkou, alebo jarnou mladou cibuľkou. Listový šalát a pohár kefíru alebo acidofilného mlieka je výborná príloha.
Súvisiace recepty

Paradajkový koláč bez múky
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Pečené paradajky s bylinkami a bielym jogurtom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Cuketové krokety
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Vegánsky burger – stačí, ak máte radi dobré veci
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min