Pre 4 osoby:
Na tvarohový dip:
Na avokádovú „majonézu“:
Pečené zemiaky s avokádovým dipom
Ela Kaslu | 330 receptov
Pre 4 osoby:
- 1 kg menších múčnych zemiakov (nie šalátových) (hľadajte v letáku Billa)
- 4-5 lyžíc olivového oleja
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžička celej rasce
- 1 lyžička drveného koriandru
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Na tvarohový dip:
- 200 g jemného odtučneného tvarohu
- 200 g hustého bieleho jogurtu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 väčší strúčik cesnaku pretlačený
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a mleté čierne korenie
Na avokádovú „majonézu“:
Obyčajné pečené zemiaky v šupke, ešte horúce s maslom a soľou sú čistá dokonalosť. Ale tieto zemiaky, to je iný level. Jeden menší trik zaručí, že budú extra chrumkavé ale zároveň nadýchané. Bylinkovo-cesnakový olej sa postará o extra chuť navyše. Pre milovníkov tradičných chutí je ako stvorený tvarohovo-jogurtový dip s cesnakom a pažítkou. Pre tých, ktorí radi experimentujú „avokádová majonéza“.
Pečené zemiaky s bylinkovým olejom a dvojakým dipom
- Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 15-20 minút domäkka (záleží od veľkosti zemiakov). Scedíme ich a necháme osušiť na utierke. Medzitým ako sa varia, vyhrejeme rúru na 220 °C a pripravíme si dipy:
- Na tvarohový zmiešame všetky suroviny do hladkého dipu.
- Na avokádovú majonézu dáme do mixéra vydlabané vnútro z avokáda, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme dohladka. Oba dipy preložíme do misiek a dáme do chladničky.
- Uvarené zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V malej miske premiešame olivový olej s najemno nasekaným cesnakom, rozmarínom, tymianom, koriandrom, rascou, soľou a korením.
- Zemiaky na plechu vidličkou rozpučíme, ale len tak, aby praskli a trochu sa sploštlili. Prelejeme ich ochuteným bylinkovým olejom a dáme do horúcej rúry. Pečieme do zlata 15-20 minút. Po upečení ich posypeme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame horúce s dipmi.
- Tip: Ak vám cesnak v surovom stave spôsobuje tráviace ťažkosti, skúste z neho odstrániť stredový klíček.
Najlepšie pečené zemiaky sú z pahreby
Ak pečiete zemiaky v pahrebe, dostanú nezameniteľnú chuť. Pečte ich neošúpané, do každého zemiaku spravte zopár vpichov, aby mala kadiaľ neskôr unikať para. Každý zemiak zabaľte do alobalu a potom vložte do horúcej pahreby (nie ohňa). Pečenie trvá cca. 45 min. Výborne chutia s maslom, soľou, kto má rád, tak môže pridať kyslú smotanu.