Obyčajné pečené zemiaky v šupke, ešte horúce s maslom a soľou sú čistá dokonalosť. Ale tieto zemiaky, to je iný level. Jeden menší trik zaručí, že budú extra chrumkavé ale zároveň nadýchané. Bylinkovo-cesnakový olej sa postará o extra chuť navyše. Pre milovníkov tradičných chutí je ako stvorený tvarohovo-jogurtový dip s cesnakom a pažítkou. Pre tých, ktorí radi experimentujú „avokádová majonéza“.

Pečené zemiaky s bylinkovým olejom a dvojakým dipom

  1. Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 15-20 minút domäkka (záleží od veľkosti zemiakov). Scedíme ich a necháme osušiť na utierke. Medzitým ako sa varia, vyhrejeme rúru na 220 °C a pripravíme si dipy:
  2. Na tvarohový zmiešame všetky suroviny do hladkého dipu.
  3. Na avokádovú majonézu dáme do mixéra vydlabané vnútro z avokáda, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme dohladka. Oba dipy preložíme do misiek a dáme do chladničky.
  4. Uvarené zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V malej miske premiešame olivový olej s najemno nasekaným cesnakom, rozmarínom, tymianom, koriandrom, rascou, soľou a korením.
  5. Zemiaky na plechu vidličkou rozpučíme, ale len tak, aby praskli a trochu sa sploštlili. Prelejeme ich ochuteným bylinkovým olejom a dáme do horúcej rúry. Pečieme do zlata 15-20 minút. Po upečení ich posypeme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame horúce s dipmi.
  6. Tip: Ak vám cesnak v surovom stave spôsobuje tráviace ťažkosti, skúste z neho odstrániť stredový klíček.

Najlepšie pečené zemiaky sú z pahreby

Ak pečiete zemiaky v pahrebe, dostanú nezameniteľnú chuť. Pečte ich neošúpané, do každého zemiaku spravte zopár vpichov, aby mala kadiaľ neskôr unikať para. Každý zemiak zabaľte do alobalu a potom vložte do horúcej pahreby (nie ohňa). Pečenie trvá cca. 45 min. Výborne chutia s maslom, soľou, kto má rád, tak môže pridať kyslú smotanu.