Jedným z nich je aj klasické „knedlo-vepřo-zelo“, ktoré doma zbožňujeme, ale, povedzme si pravdu, jesť ho príliš často nepatrí k zdravému spôsobu stravovania.  Dávnejšie som natrafila na zaujímavú prípravu morčacieho mäsa na spôsob ako sa robí moravský vrabec. Najskôr som si povedala, že to nemôže byť dobré, pretože morčacina sa pečením vysuší, ale nakoniec som skúsila. A urobila som dobre! Na moje prekvapenie morčacie stehno v tejto úprave bolo lahodné, mäkké a šťavnaté. A tak som si časom recept upravila podľa seba tak, aby aj chuť korešpondovala s originálom a priznám sa, že keď máme chuť na moravské vrabce, tak väčšinou siahnem pri ich príprave práve po morčacom mäse.

Moravský vrabec – jedno z tých úžasných zimných jedál

Neviem ako vy, ale ja si užívam, že žijeme v krajine, kde máme 4 ročné obdobia. A zakaždým je v sezóne niečo iné. Aj keď napr. milujem paradajky, neviem si predstaviť, že ich mám na tanieri takmer po celý rok. A tak sa po horúcom lete vždy teším na jesennú nálož jabĺk, hrušiek, dýň a tekvíc, koreňovej zeleniny, gaštanov, orechových závinov, gulášov a všetkých tých zahrievacích jedál.

Postup
  1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  2. Morčacie mäso nakrájame na väčšie kusy, približne 5x5cm. V miske ho premiešame s olejom, soľou, korením, mletou červenou paprikou a octom. Pridáme bobkový list, nové korenie, nahrubo nakrájaný cesnak a premiešame.
  3. Na dno zapekacej misky naukladáme v jednej vrstve cibuľu, ktorú sme ošúpali a nakrájali na osminky. Na cibuľu položíme mäso, podlejeme troškou vody, zakryjeme alobalom a dáme piecť. Po približne pol hodine mäso odokryjeme a dopečieme do mäkka. Celková doba pečenia je približne 1 h až 1 a ½ h.  Počas pečenia mäso párkrát otočíme, mäso by si malo pustiť dosť šťavy, ale ak sa vám zdá, že sa počas pečenia vyparila, treba ho trošku podliať.
  4. Kapustu si nakrájame na tenké prúžky. Do širšieho hrnca nalejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme cukor a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Pridáme kapustu a pomaly opekáme, kým nezmäkne. Osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a rascou. Podlejeme malým množstvom vody, zakryjeme a dusíme na miernom plameni približne 20 minút. Kapusta by mala byť na skus, nie úplne rozvarená. Nakoniec dochutíme octom, prípadne dosolíme. Pred koncom varenia zamiešame do kapusty trocha ríbezľového džemu a ešte prehrejeme.
  5. Upečené mäso podávame s kysnutou knedľou a sladko-kyslou dusenou červenou kapustou. Nezabudnite si knedľu poliať výpekom z mäsa, ktorý je na tomto jedle snáď najlepší 🙂