Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Plnka:

  • 2 pl olivového oleja
  • 100 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 300 g starého chleba
  • 150 ml mlieka
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených brusníc
  • 2 pl nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • štipka mletej papriky
  • ¼ čl mletého čierneho korenia

Poleva:

  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 pl medu
  • 3 pl sušených brusníc
  • 1 čl strúhaného ďumbieru
  • 2 pl sójovej omáčky
  • 2 – 3 vňate tymianu

 

Okrem toho:

  • 1 pomaranč
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ

Vrstva 1

Pečené kurča s vianočnou plnkou

Čas prípravy: 120 min
Čas varenia: 90 min

Kulinárium Redakcia | 54 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Pecene kurca s plnkou
Ingrediencie

Plnka:

  • 2 pl olivového oleja
  • 100 g slaniny
  • 100 g cibule
  • 300 g starého chleba
  • 150 ml mlieka
  • 50 g sušených marhúľ
  • 50 g sušených brusníc
  • 2 pl nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • štipka mletej papriky
  • ¼ čl mletého čierneho korenia

Poleva:

  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 pl medu
  • 3 pl sušených brusníc
  • 1 čl strúhaného ďumbieru
  • 2 pl sójovej omáčky
  • 2 – 3 vňate tymianu

 

Okrem toho:

  • 1 pomaranč
  • 100 g sušených brusníc
  • 100 g sušených marhúľ

Slávnostné pečené kurča s exotickou plnkou je vhodné aj na vianočný stôl. Kombinácia ovocných chutí v tejto zaujímavej plnke kuracie mäso zjemní a rozvonia.

Pečené kurča s plnkou so sušeného ovocia

  1. Cibuľu a slaninu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a slaninu a opekajte 5 – 6 minút, kým pekne nezhnedne. Odstavte.

  2. Starý chlieb nakrájajte na kocky, vložte do misy a zalejte mliekom. Nechajte odležať v mlieku. Chlieb sceďte od prebytočného mlieka, pridajte nasekané marhule a petržlenovú vňať. Pridajte brusnice, vajce, korenie, soľ, mletú papriku a všetko premiešajte.

  3. Kurča osoľte, potrite olejom a naplňte pripravenou plnkou. Vložte ho do zapekacej misy a pečte jednu hodinu pri 180 °c.

  4. Medzitým si pripravte polevu. Pomarančovú šťavu dajte do misky, pridajte med, brusnice, sójovú omáčku, strúhaný ďumbier a tymian. Varte, kým sa zmes trochu neodparí a nezhustne.

  5. Kurča vyberte z rúry, potrite polevou, vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút pri 180 °c. Vo zvyšnej poleve uvarte nakrájaný pomaranč, brusnice a marhule a podávajte k pečenému kurčaťu.

  6. Tip: Kurča neprepĺňajte. Zo zvyšku plnky vytvarujte guľôčky a upečte ich spolu s kurčaťom.

 

Dobrá mäsová plnka by mala obsahovať

 

  • Mäso: Skvelým základom plnky môže byť aj klobása, chorizo, slanina alebo pancetta. Časť mäsa môžete nahradiť hubami alebo namiesto neho použite pečeň, vďaka ktorej bude mať plnka výdatnú chuť ako v paštéta.
  • Zelenina a/alebo ovocie: Chuť plnky výrazne zlepšujú sladké tóny sušeného ovocia. Čerstvé ovocie alebo zelenina plnku zvláčnia. Pridaním jemne opražených orieškov podľa vlastného výberu celé jedlo príjemne ozvláštnite.
  • Koreniny: Základným korením aromatickej časti plnky je soľ a čerstvo pomleté čierne korenie. Bonusom sú vločky z červenej papriky, mletá rasca alebo údená paprika. Pozor, s korením to nepreháňajte. Mäsová časť plnky – klobásy a pancetta už slané sú.
  • Chlieb a pečivo: Sú klasika, ale pri bezlepkovej verzii ho môžete nahradiť ryžou alebo mrlíkom. Aký chlieb si vybrať? Akýkoľvek! S bagetou bude plnka chrumkavá; na plnku, ktorá sa viac podobá chlebovému nákypu, použite brioškový chlieb, a ak plánujete použiť kváskový alebo ražný chlieb, nezabudnite, že majú výraznejšiu chuť a podľa toho voľte aj iné ingrediencie.
  • Tuk: Dodá plnke chuť. V závislosti od mäsa, ktoré použijete, možno budete potrebovať menej tuku. Slanina, klobásy alebo pancetta obsahujú veľa chutného tuku. Dobrou voľbou sú olivový olej, masť ghí alebo maslo.
  • Aróma: Cibuľa, cesnak a šalotka dodajú plnke neskutočne dobrú chuť a vôňu. Nasekajte ich nadrobno. Na tenké plátky nakrájajte pór. Jedlo pekne rozvonia aj trocha čerstvo nastrúhaného ďumbieru alebo jedna až dve stonky zeleru.
  • Bylinky: K hydine sa hodí čerstvá petržlenová vňať, čerstvý rozmarín, čerstvý tymian, čerstvá šalvia a oregano. Celé jedlo príjemne ozvláštnia.

Plnka by mala mať vlhkú konzistenciu, nie však mokrú. Nemala by byť príliš tekutá. Ak vidíte na dne misky priveľa tekutiny, pridajte viac chleba alebo iného škrobu, ktorý ste si zvolili. Bežnou prísadou je mlieko, ale zeleninový alebo hydinový vývar plnku ozvláštni chuťou umami.