Jahňacie kotlety patria ku klasickým Veľkonočným jedlám. Možno ste už dávno chceli podobnú pochúťku ochutnať a báli ste sa náročnej prípravy. Takže nebojte, ide to prekvapivo jednoducho a celkom rýchlo.

Jahňacie kotlety na váš Veľkonočný stôl

  1. Najskôr si pripravíme chrumkavú krustu zmiešaním strúhanky s cesnakom a nasekanými bylinkami. Všetko dobre premiešame a pridáme olivový olej, aby nám vznikla vlhká, ale stále ešte sypká zmes. Tú ešte naviac trochu osolíme a odložíme nabok.
  2. Olúpané a nakrájané zemiaky dáme variť s trochou soli na miernom ohni. Po cca 15 minútach, kedy budú mäkké z nich zlejeme vodu a potlačíme ich s trochou masla drvičom na zemiaky.
  3. Keď bude zmes hladká, pridáme trochu vlažného mlieka a vymiešame hladkú kašu, ktorú prípadne ešte dochutíme soľou. V prikrytom hrnci ju necháme odpočívať pred servírovaním.
  4. Rozohrejeme si rúru na 230 stupňov Celzia. Mäso pokiaľ nie je ošetrené, umyjeme a osušíme kuchynským obrúskom. Potom ho osolíme a okoreníme, rukami soľ a korenie poriadne vmasírujeme po celom povrchu mäsa. Rozpálime panvicu (vhodnú do rúry) s trochou olivového oleja a maslom. Mäso na rozohriatu panvicu položíme kosťami hore a opekáme z oboch strán, kým sa mäso krásne nezatiahne.
  5. Potom ho vyberieme z panvice a potrieme mäsovú časť dijonskou horčicou. Rukami uchopíme vyčnievajúce kosti a mäsovú časť pokryjeme zmesou strúhanky postupným otáčaním v zmesi. Nakoniec ešte vyčnievajúce kosti zabalíme do alobalu a položíme na panvicu silnejšou mäsovou časťou nahor.
  6. Vložíme do rozpálenej rúry a pečieme 15 až 30 minút. Záleží na tom, ako pripečené mäso chceme. Neodporúčam mäso príliš v rúre prepekať a vysušovať. Mäso je mladé, krehké a chutné, podobne ako krvavý steak. Po upečení opatrne mäso vyberieme z rúry, necháme ho ešte na doske zhruba 5 minút odpočívať a potom ho naporcujeme rozkrojením medzi kosti.
  7. Malý tip pre deti: Ak mäso budeme servírovať malým deťom, skutočne neriskujeme a jednotlivé kúsky ešte narýchlo dopečieme na panvici. Servírujeme so zemiakovou kašou a šalátom.