Ingrediencie
Na zemiaky/“>zemiakovú kašu:
Pečené jahňacie kotlety na jarný stôl
Čas prípravy:
60 min
Čas varenia: 45 min
Svetlana Mravcová | 261 receptov
Ingrediencie
- 1,5 kg jahňacích rebierok s kosťou
- 2 lyžice masla
- olivový olej (hľadajte v letáku Billa)
- lyžička soli a korenia + plus trocha soli na kôrku
- čerstvý rozmarín a tymian
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 hrnček strúhanky
- dijónská horčica
Na zemiaky/“>zemiakovú kašu:
Jahňacie kotlety patria ku klasickým Veľkonočným jedlám. Možno ste už dávno chceli podobnú pochúťku ochutnať a báli ste sa náročnej prípravy. Takže nebojte, ide to prekvapivo jednoducho a celkom rýchlo.
Jahňacie kotlety na váš Veľkonočný stôl
- Najskôr si pripravíme chrumkavú krustu zmiešaním strúhanky s cesnakom a nasekanými bylinkami. Všetko dobre premiešame a pridáme olivový olej, aby nám vznikla vlhká, ale stále ešte sypká zmes. Tú ešte naviac trochu osolíme a odložíme nabok.
- Olúpané a nakrájané zemiaky dáme variť s trochou soli na miernom ohni. Po cca 15 minútach, kedy budú mäkké z nich zlejeme vodu a potlačíme ich s trochou masla drvičom na zemiaky.
- Keď bude zmes hladká, pridáme trochu vlažného mlieka a vymiešame hladkú kašu, ktorú prípadne ešte dochutíme soľou. V prikrytom hrnci ju necháme odpočívať pred servírovaním.
- Rozohrejeme si rúru na 230 stupňov Celzia. Mäso pokiaľ nie je ošetrené, umyjeme a osušíme kuchynským obrúskom. Potom ho osolíme a okoreníme, rukami soľ a korenie poriadne vmasírujeme po celom povrchu mäsa. Rozpálime panvicu (vhodnú do rúry) s trochou olivového oleja a maslom. Mäso na rozohriatu panvicu položíme kosťami hore a opekáme z oboch strán, kým sa mäso krásne nezatiahne.
- Potom ho vyberieme z panvice a potrieme mäsovú časť dijonskou horčicou. Rukami uchopíme vyčnievajúce kosti a mäsovú časť pokryjeme zmesou strúhanky postupným otáčaním v zmesi. Nakoniec ešte vyčnievajúce kosti zabalíme do alobalu a položíme na panvicu silnejšou mäsovou časťou nahor.
- Vložíme do rozpálenej rúry a pečieme 15 až 30 minút. Záleží na tom, ako pripečené mäso chceme. Neodporúčam mäso príliš v rúre prepekať a vysušovať. Mäso je mladé, krehké a chutné, podobne ako krvavý steak. Po upečení opatrne mäso vyberieme z rúry, necháme ho ešte na doske zhruba 5 minút odpočívať a potom ho naporcujeme rozkrojením medzi kosti.
- Malý tip pre deti: Ak mäso budeme servírovať malým deťom, skutočne neriskujeme a jednotlivé kúsky ešte narýchlo dopečieme na panvici. Servírujeme so zemiakovou kašou a šalátom.