Na vyprážanej rybe s majonézovým šalátom si radi pochutnávame hlavne cez Vianoce. Je to síce kalorická bomba, ale raz do roka nám nemôže uškodiť.  Ak sa však tejto kombinácie neviete dojesť, máme pre vás jeden tip na ozvláštnenie a aj odľahčenie. Do šalátu sme zamiešali zdravú cviklu a časť majonézy nahradili bielym jogurtom. A k tomu pečená ryba. Rybu sme namiesto vyprážania zapiekli s chrumkavou mandľovo-citrónovou strúhankou.

Pečená ryba v chrumkavom obale

 

 

Postup
  1. Zemiaky a červenú repu uvaríme zvlášť do mäkka. K zemiakom na posledných 10 minút vložíme vajíčka, ktoré uvaríme natvrdo. Zeleninu aj vajíčka scedíme a opláchneme studenou vodou, necháme vychladnúť a ošúpeme.
  2. Zemiaky nakrájame na male kocky (cca 0,5cm), podobne aj vajíčka a cviklu. Cviklu pokvapkáme vínnym octom a premiešame. Všetko spolu vložíme do väčšej misky. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, kyslé uhorky, hrášok, horčicu, majonézu, jogurt, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne, ale zľahka, premiešame. Šalát dáme odležať do chladu.
  3.  

    Rybu umyjeme a dôkladne osušíme papierovou utierkou. Z oboch strán osolíme a okoreníme. Rúru zohrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.

  4. Na panvici zohrejeme 1 lyžicu masla a olivový olej. Keď maslo spení, vložíme do panvice kúsky ryby a na strednom plameni opečieme z každej strany do zlata. Opečenú rybu vyberieme a položíme na vyslaný plech. Plátky mandlí zmiešame so strúhankou, citrónovou kôrou,  osolíme a okoreníme a prilejeme 2 lyžice rozpusteného masla. Dobre premiešame. Túto zmes  potom rovnomerne rozdelíme na ryby. Môžeme popritláčať aby sa krusta dobre chytila.
  5. Rybu dáme zapiecť do rúry na 5-10 minút do zlata.
  6. Podávame so zemiakovo-cviklovým šalátom a kúskom citróna.