Pečená paprika je tou správnou voľbou pre vašu rodinu. Túto rýchlu večeru budete mať na stole už za pár minút.

Pečená paprika? Za pár minút podávame.

Pečená paprika plnená syrom a klobásou je jeden z našich najjednoduchších receptov. Stačia vám tri ingrediencie, ktoré sú už v názve receptu a olej. Mohli by sme ju nazvať aj „čo kuchyňa dala“ a stále to bude vynikajúca a sýta večera.

Postup
  1. Papriku pozdĺžne narežeme, vyberieme semienka, ale necháme stonku na mieste tak, aby vznikla akási kapsa.
  2. Tú naplníme karičkou a kolieskami pikantnej klobásy.
  3. Takto naplnené papriky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme v rúre pri teplote 160 °C.

Skúste bylinky…

Ako tento recept ochutiť? Okrem toho, že klobásku môžete vymeniť aj za niečo iné, môžete do receptu pridať aj bylinky. Inšpirujte sa v našom článku Bylinky a korenie premenia vašu kuchyňu na alchymistickú dielňu plnú vôní a vyskúšajte rôzne variácie tejto jednoduchej pochúťky.

Vedeli ste, že…?

  • Paprika obsahuje 10x viac vitamínu C ako citrón?
  • Vďaka tomu jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj- až trojnásobok dennej spotreby človeka.
  • A pozor, C-éčko sa z nej nevytráca pečením ani ohrievaním.
  • Do Európy sa, rovnako ako paradajky, dostala až vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý ju doviezol zo Severnej Ameriky.

Paprika je výnimočná vďaka obsahu kapsaicínu. Najviac tejto látky obsahujú čili papričky, najmenej (respektíve vôbec) obsahuje kápia. Čo je vlastne kapsaicín? Je to pálivá látka, ktorá sa používa v indiánskom liečiteľstve, rovnako ako v modernej západnej medicíne. Tlmí totiž bolesť a stimuluje srdce. Okrem toho pôsobí dobre na štítnu zľazu. Kapsaicín vo forme náplastí sa používa aj pri bolesti chrbta.