Na 4 porcie:
Plnka:
Príloha:
Pečená krkovička s gaštanmi a ružičkovým kelom
Miro Kubečka | 62 receptov
Na 4 porcie:
- 600g bravčovej krkovičky
- soľ a korenie
- bylinky: šalvia, tymian, rozmarin a oregano
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
Plnka:
- 1ČL majoránu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce veľk. M
- 1dcl mlieka
- 3 rohlíky napr. grahamové
- 30g údenej slaniny pokrájanej na kocky
- 1 čili paprička
- 1 PL masla
- 2PL oleja
Príloha:
- 50g ružičkového kelu
- 120g lúpaných pečených gaštanov
Pečená krkovička s gaštanmi a ružičkovým kelom je luxusné jesenné sezónne jedlo. Ohúri aj na slávnostnom stole pre hostí. Plnená krkovička zachutí aj tým najväčším gurmánom. Pečené gaštany a malé ružičky kelu ako príloha sú rovnako krásne ako chutné.
Roláda z plnenej krkovičky, gaštany a malé ružičky kelu sú dokonalé jesenné menu
-
Mäso kúpené v celku rozkrojíme na čo najtenší plát a potrieme ho roztlačeným cesnakom a osolíme. Bylinky podľa receptu, alebo vlastnej chuti posekáme najemno a tiež nanesieme na mäso.
-
Na panvici rozpálime olej a maslo, vhodíme nakrájanú cibuľu, trochu cesnak a slaninku. Keď je cibuľa opečená do sklovita, odstavíme z ohňa. Rohlíky nakrájame na malé kocky cca 1x1cm. K pečivu pridáme na oleji a masle opečenú cibuľu so slaninkou. Vajce rozšľaháme s mliekom, majoránom, posekanou čili papričkou. Pridáme k pečivu a premiešame. Vznikne vlhká hmota, ktorú nanesieme na pripravené, cesnakom a bylinkami potreté mäso. Zatočíme, previažeme potravinovým špagátom, alebo použijeme špáradlá.
-
Dáme piecť do rúry vyhriatej na cca 200 stupňov Celzia na pekáč podliaty vodou (na výšku 1 cm) na 1 hodinu. Prikryjeme 2 vrstvami alobalu. Po hodine odokryjeme a pečieme ešte asi 30 minút odokryté.
-
V hrnci necháme zovrieť vodu a varíme v nej ružičkový kel asi štyri minúty, nie viac, aby nebol rozvarený. Kel potom scedíme, presypeme do misy a osolíme a okoreníme.
-
Keď je mäso upečené, necháme ho 10-15 minút oddýchnuť, potom odstránime špagát alebo špáradlá a preložíme ho na misu. Podávame obložené ružičkovým kelom a pečenými gaštanmi.