Pečená krkovička s batatmi v medovej marináde
... šťavnaté pečené mäsko so skvelou marinádou...
Ingrediencie
- 5 až 6 plátkov bravčovej krkovičky (hľadajte v letáku BILLA)
- 3 sladké zemiaky (bataty)
- 2 červené jablká
Na marinádu:
- 5 lyžíc olivového oleja
- 5 lyžíc medu
- 5 strúčikov cesnaku, olúpaného a pretlačeného
- Čerstvý tymián
- Soľ a korenie podľa chuti
- Šťava z 1 citróna

Pečená krkovička s jablkami, batatmi, či zemiakmi vo voňavej medovo bylinkovej marináde. Krásny recept na začiatok jesene. Aj vy máte chuť popri letných šalátoch na pečenú zeleninu a šťavnaté mäsko? Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj kuchári začiatočníci.
Pečená krkovička s jablkami, medom a jesennými bylinkami
- Predhrejeme si rúru na 190 ° C.
- Hlbší plech si vystelieme papierom na pečenie, alebo vymažeme tukom.
- V malej miske zmiešame suroviny na marinádu. Olej spolu so soľou, korením, medom, pretlačeným cesnakom, lístočky tymianu, ktoré stiahneme zo stonky. Pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. Marinádu môžeme pokojne ochutnať a prípadne dochutiť podľa seba.
- Väčšiu polovicu vzniknutej marinády nalejeme na plátky krkovičky. Dobre ju do mäsa vmasírujeme. Mäso dáme na chvíľu bokom, ale už nie do chladu.
- Sladké zemiaky – bataty, ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Jablká tiež umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky. Šupku im ponecháme.
- Sladké zemiaky s jablkami premiešame a zalejeme zvyškom marinády.
- Plátky krkovičky prudko opečieme na strednom stupni na rozpálenej panvici. Pečieme naozaj len chvíľu z každej strany približne 1-2 minúty. Získajú tak na pohľad zlatistú farbu, nebudú však ešte úplne hotové. Svoju krehkosť získajú až počas pečenia.
- Opečenú krkovičku spolu s marinovanými batatmi a jablkami nakoniec dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme pridať ešte štipku čerstvého tymianu a všetko dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 30 min.
- Pečieme odkryté, len tak krkovička dosiahne tú pravú pečenú chuť.
- Po upečení môžeme ihneď servírovať. Dobrú chuť.
- Ak máte v záhrade veľa jabĺk, môžete ich pokojne skúsiť využiť aj v takýchto, tzv. slaných receptoch, alebo na teplo.
- Namiesto batatov, môžete samozrejme použiť aj klasické zemiaky. Doba pečenia sa tak predĺži o cca 10 minút.
Súvisiace recepty

Kuracie fajitas v placke s guacamole
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Marinované kuracie špízy
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Recept na pilaf s kuracím mäsom a ryžou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Kuracie tacos pre deti a celú rodinu
Čas prípravy: 25 min
Čas varenia: 15 min