Pečená krkovička s jablkami, batatmi, či zemiakmi vo voňavej medovo bylinkovej marináde. Krásny recept na začiatok jesene. Aj vy máte chuť po letných šalátoch na pečenú zeleninu a šťavnaté mäsko? Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj kuchári začiatočníci.

Pečená krkovička s jablkami, medom a jesennými bylinkami

 

 

 

 

 

 

  1. Predhrejeme si rúru na 190 ° C.
  2. Hlbší plech si vystelieme papierom na pečenie, alebo vymažeme tukom.
  3. V malej miske zmiešame suroviny na marinádu. Olej spolu so soľou, korením, medom, pretlačeným cesnakom, lístočky tymianu, ktoré stiahneme zo stonky.  Pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. Marinádu môžeme pokojne ochutnať a prípadne dochutiť podľa seba.
  4. Väčšiu polovicu vzniknutej marinády nalejeme na plátky krkovičky. Dobre ju do mäsa vmasírujeme. Mäso dáme na chvíľu bokom, ale už nie do chladu.
  5. Sladké zemiaky – bataty, ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
  6. Jablká tiež umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky. Šupku im ponecháme.
  7. Sladké zemiaky s jablkami premiešame a zalejeme zvyškom marinády.
  8. Plátky krkovičky prudko opečieme na strednom stupni na rozpálenej panvici. Pečieme naozaj len chvíľu z každej strany približne 1-2 minúty. Získajú tak na pohľad zlatistú farbu, nebudú však ešte úplne hotové. Svoju krehkosť získajú až počas pečenia.
  9. Opečenú krkovičku spolu s marinovanými batatmi a jablkami nakoniec dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme pridať ešte štipku čerstvého tymianu a všetko dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 30 min.
  10. Pečieme odkryté, len tak krkovička dosiahne tú pravú pečenú chuť.
  11. Po upečení môžeme ihneď servírovať. Dobrú chuť.
  12. Ak máte v záhrade veľa jabĺk, môžete ich pokojne skúsiť využiť aj v takýchto,  tzv. slaných receptoch, alebo na teplo.
  13. Namiesto batatov, môžete samozrejme použiť aj klasické zemiaky. Doba pečenia sa tak predĺži o cca 10 minút.