Nepoznám azda nikoho, komu nechutí pečená kačica. Jemné mäso, ktoré sa po upečení doslova rozpadá. Vôňa, ktorá sa tiahne celým domom a láka všetkých na nedeľný slávnostný obed. Mnohí si túto pochúťku doprajeme len ak ju mamička alebo babička upečie k slávnostnému obedu. Vyskúšajte môj recept – určite sa nemusíte báť, zvládnu ho aj tí menej zdatní a chutí jednoducho skvelo.

Pečená kačica chutí nielen na jeseň

Postup
  1. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov Celzia.
  2. Kačku veľmi dobre umyjeme pod tečúcou vodou zvnútra aj zvonku a položíme ju do pekáča, ktorý má pokrývku.
  3. Rukou kačku potrieme masťou rovnomerne po celej koži. Vďaka tomu bude šťavnatá a kôrka chrumkavá.
  4. Soľou naozaj nešetríme, použijeme minimálne dve zarovnané lyžice, rukami soľ do kačice votrieme z oboch strán. Rasce dáme už menej, jedna lyžica bude stačiť na obidve strany kačky. Do vnútra kačky dáme dve dobre umyté jablká.
  5. Kačku v pekáči otočíme prsiami nadol, priklopíme pokrývkou a dáme do rúry piecť na 170 stupňov na hodinu a pol. Minimálne raz kačku skontrolujeme a polejeme šťavou z pekáča.
  6. Po hodine a pol kačku opatrne v pekáči otočíme prsiami nahor a pečieme znovu prikrytú ďalšiu polhodinu. Potom pokrývku z pekáča dáme dole. Znova polejeme šťavou z kačky a poslednú polhodinu necháme kačku v rúre dopiecť do zlatista.
  7. Postup kapusta: cibuľu si nakrájame na jemno a opražíme na masti v hrnci do zlatista.
  8. Potom pridáme kapustu. Často sa stáva, že kapusta je nastrúhaná na príliš veľké kusy. Ja si vždy pomôžem kuchynskými nožnicami a trochu ju v hrnci prestrihám. Premiešame ju s opečenou cibuľkou a zalejeme vriacou vodou po okraj kapusty. Vody by sme mali použiť len toľko aby kapusta vo vode priamo neplávala, len stála. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme do zmäknutia. Niekoľkokrát ju však po dobu varenia musíme kontrolovať a miešať aby sa nám nepripálila. V prípade potreby, ak kapusta ešte nie je mäkká, tak prilejeme trochu vriacej vody.
  9. Keď je kapusta mäkká, osolíme ju trochou soli a osladíme. Ja používam minimálne 3 lyžice cukru. Každý máme ale chuťové poháriky úplne iné, tak ochutnávajte a dochucujte podľa svojej chuti.
  10. Po dochutení, kapustu zaprášime trochou hladkej múky, aby zhustla. Za stáleho miešania ju povaríme ešte chvíľu, aby sa múka mohla krásne spojiť, poprípade prebytočná voda odpariť.
  11. Návrh na servírovanie: Každý ľúbi kombináciu kačky s dusenou kapustou a kysnutou alebo žemľovou knedľou. Dobrú chuť.