Plnka:
Pavlova torta
Sisters Bakery Miška Smolová | 97 receptov
- 150 ml vaječných bielkov izbovej teploty (cca 4 ks vajec veľkosti M)
- štipka soli
- 220 g práškového cukru
- 3 ČL kukuričného škrobu
- 1 ČL jablčného octu
Plnka:
- šľahačka 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 1 dcl silného espressa
- 2 PL práškoého cukru
Pavlova torta je jeden z najlepších dezertov, ktorý môžete ochutnať! Jemné a krehké cesto s chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom. Je nenáročná na prípravu a výsledok je božský. Neobsahuje múku, takže ak ste ju vyradili z jedálnička, túto tortu určite vyskúšajte.
Krehká a božská Pavlova torta
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie. Na papier si môžeme predkresliť kruhy, na ktoré potom budeme nanášať „cesto“
- V mise vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh. Ešte predtým ako je sneh úplne tuhý, začneme po troškách pridávať práškový cukor. S posledným cukrom pridáme aj škrob a ocot a dobre vymiešame, kým nie je zmes krásne hladká a lesklá (cukor musí byť úplne rozpustený). Takto vznikne hladká a tuhá pena.
- Na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme cesto – ideálne 3 kruhy o výške asi 3 cm (nedávajte cesto tesne vedľa seba, narastie a pospájalo by sa vám).
- Cesto vložíme do vyhriatej rúry a hneď stiahneme teplotu na 120 stupňov. Pečieme asi 60 až 80 minút. Rúru pri pečení neotvárame. Až po upečení ju pootvoríme a necháme korpusy v rúre vychladnúť.
- Nakoniec si ušľaháme krém z mascarpone, smotany na šľahanie a cukru. Suroviny musia byť dobre vychladené. Za stáleho miešania do krému pridáme už vychladnuté espresso.
- Krémom natrieme korpus, prikryjeme ešte jedným korpusom a opäť nanesieme krém a opatrne položíme korpus.
- Ozdobíme čerstvým ovocím.