Ostali vám bielky a vy neviete, čo s nimi? Ľahká pomoc, bielky sa hodia na prípravu dezertu doslova ľahšieho ako obláčik. Torta Pavlovova je hitom letnej sezóny, žiadna múka, len krehké pusinkové cesto a plnka na akú si len spomeniete. Dnes sme vyskúšali kávovú plnku s mascarpone krémom, ale kľudne experimentujte a pridajte si to, čo vám najviac chutí. Napríklad čerstvé ovocie, kúsky čokolády alebo v lete aj zmrzlinu.

Torta Pavlovova ľahká ako obláčik

Torta Pavlovova bola vymyslená v Austrálii na počesť ruskej baletky Anny Pavlovovej, podľa ktorej nesie tento krehký dezert aj meno. Dodnes zdobí (hoci už má takmer sto rokov) slávnostné stoly v Austrálii a na Novom Zélande ako takmer „národný dezert“.

Postup
  1. V čistej suchej väčšej miske začneme šľahať bielky so štipkou soli.
  2. Keď sa bielková zmes zmení na mäkkú penu, pridáme polovicu cukru a miešame na rýchlych obrátkach ďalej.
  3. Keď sa bielková pena sfarbí do biela a začne tuhnúť, pridáme druhú polovicu cukru a miešame do tuha.
  4. Do vyšľahaných bielkov pridáme ocot, premiešame a napokon preosejeme škrob a zľahka premiešame (na veľmi nízkych obrátkach).
  5. Na plech dáme papier na pečenie, na ktorý si naznačíme dva rovnaké kruhy s priemerom asi 20 cm. Bielkovú zmes rozdelíme na dve rovnaké časti, na naznačené kruhy nanesieme sneh z bielkov a pomocou lyžice ho vytvarujeme do kruhu s priemerom 20 cm. Povrch nemusíme uhladzovať, torta vyzerá lepšie, keď je nepravidelná.
  6. Sušíme v rúre na 120 stupňoch asi 2 hodiny. Hotové cesto bude na povrchu krehké a chrumkavé, vo vnútri trochu žuvavé.
  7. Na plnku rozmiešame mascarpone s práškovým cukrom a espressom, potom zľahka vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku.
  8. Mascarpone plnku nanesieme na jedno z ciest, prikryjeme druhým cestom a pred podávaním posypeme zľahka kakaom.