Britská kuchyňa je u nás stále veľmi nepoznaná . Okrem tradičných anglických raňajok či „fish&chips“ si väčšina z nás na veľa anglických jedál asi nespomenie. Napríklad pastiersky koláč – zapekané mäso so zemiakovou kašou je jedným z najobľúbenejších tradičných anglických pokrmov.

Pastiersky koláč so hovädzím mäsom

Pastiersky koláč si obdobným spôsobom môžeme pripraviť aj s jahňacím mäsom. Pre obmenu zas môžeme skúsiť namiesto smotany, piva a húb, pripraviť mäso s paradajkovým pyré a červeným vínom.  Každopádne si toto lahodné mäso určite zamilujete.

Suroviny pre 6-8 osôb.

Postup
  1. Vo väčšom a širšom hrnci zohrejeme olej a maslo. Cibuľu a mrkvu  nakrájame  na polcentimetrové kocky a orestujeme do sklovita. Pridáme lístky tymiánu, bobkové listy, osolíme, okoreníme. Na miernom plameni restujeme asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
  2. Potom pridáme mleté mäso, múku a ďalej opekáme za stáleho miešania, tak aby mäso netvorilo hrudky.  Keď sa mäso začne prichytávať ku dnu panvice, vlejeme k mäsu pivo, nastrúhame kôru z citróna a zalejeme vývarom aby asi 1 cm zakrývalo mäso. Privedieme k varu,  zakryjeme a na miernom plameni dusíme domäkka približne 1 hodinu.
  3. Polhodinu pred dovarením si nakrájame zemiaky na veľké kocky a v osolenej vode uvaríme domäkka. Scedíme, ochutíme mletým čiernym korením  a mletým muškátovým orieškom, prípadne dosolíme. Pučidlom na zemiaky vymiešame hladkú zemiakovú kašu s pridaním mlieka a masla.
  4. Rúru zohrejeme na 180 °C.  Do panvice s mäsom pridáme na tenké plátky nakrájané huby a povaríme ešte 10 minút. Na posledných pár minút prilejeme smotanu a necháme prejsť varom a zhustnúť.
  5. Zmes preložíme do zapekacej nádoby, navrch nastrúhame čedar a lyžicou navrstvíme zemiakovú kašu, opatrne ju uhladíme alebo vidličkou vytvoríme na povrchu vzory, napr. vlnovku.
  6. Zapekáme do zlata, trvá to asi 40 minút. Medzitým uvaríme hrášok,  scedíme a prehrejeme s lyžicou masla a troškou citrónovej šťavy.