Parené buchty sú návratom ku stolu starej mamy, ktorá ich vždy vedela pripraviť nadýchané a lahodné. Pripomeňte si detstvo a pripravte si výborné parené buchty s čerstvými čučoriedkami.

Parené buchty s čerstvými čučoriedkami a čokoládou

Po týchto parených buchtách vám veru nezostanú čisté ústa. Budete sa oblizovať celý deň! 🙂 Tento recept je zárukou ľahučkých a nadýchaných parených buchiet, aké ste sa možno mnoho krát pokúšali pripraviť. Nie vždy je to s kysnutým cestom ľahké, preto si pozrite rady a Triky našej cukrárky  pre tie najlepšie parené buchty. Tie naše sú neodolateľné s roztopenou čokoládou a kopčekom vyšľahanej šľahačky.

Postup
  1. V polovici vlažného mlieka rozmiešame nadrobené droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky a premiešame.  Zakryjeme a necháme vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme soľ a dobre premiešame. Pridáme zvyšné mlieko, celé vajce, cukor a nakoniec aj kvások. Varechou alebo pomocou kuchynského robota všetko spolu premiešame a necháme 15-20 minút postáť.
  3. Potom opäť pomocou robota alebo varechou vypracujeme vláčne a nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme 30 -45 minút na teplom mieste vykysnúť.
  4. Čučoriedky umyjeme a zmiešame s cukrom.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na štvorce.
  6. Na každý štvorec položíme lyžicu čučoriedok, okraje stlačíme k sebe a dobre uzavrieme. Necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.
  7. Medzitým si do veľkého hrnca nalejeme vodu a vložíme paráčik, tak aby bola voda aspoň 1 cm pod dnom paráku. Na parák položíme čistý obrúsok alebo ho vymastíme olejom.
  8. Keď začne voda vrieť, vložíme do hrnca na parák buchty, nie úplne natesno, lebo ešte narastú. Zakryjeme pokrievkou a paríme 8-10 minút.
  9. Potom vyberieme a ukladáme ich na vymastený pekáč alebo veľký tanier, na ktorom ich ešte po povrchu potierame roztopeným maslom.
  10. Keď máme všetky buchty hotové, pripravíme si čokoládovú omáčku. V menšom hrnci zohrejeme 100 ml  smotany na šľahanie a pridáme na kocky nalámanú čokoládu (horkú, mliečnu, alebo mix oboch, podľa chuti). Necháme rozpustiť a vymiešame na hladký krém.Zvyšok šľahačky vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha.
  11. Buchty podávame poliate čokoládovou omáčkou a s kopčekom šľahačky. Môžeme ozdobiť mätou.