Suroviny pre 4 osoby:
Naše tipy:
Čučoriedkové parené buchty s čokoládou a šľahačkou
Ela Kaslu | 385 receptov
Suroviny pre 4 osoby:
- 500 g polohrubej múky (hľadajte v letáku BILLA)
- 30 g čerstvého droždia
- 1 vajíčko
- 1 kávová lyžička soli
- 20 g krupicového cukru
- 300 ml vlažného mlieka
- 500 g čerstvých čučoriedok (najlepšie lesných)
- 2-3 lyžice krupicového cukru
- mliečna alebo horká čokoláda podľa chuti
- 250 ml šľahačky min. 30 % tuku
- 2 PL práškového cukru
- maslo na potretie
Naše tipy:
- Ak nemáme parák do hrnca, môžeme použiť obyčajný bavlnený ale pevný obrúsok: Do hrnca nalejeme dostatočné množstvo vody, zakryjeme obrúskom a pod okrajom hrnca ho natesno upevníme pomocou hrubšej gumičky /napr. krajčírskej/. Buchty ukladáme priamo na obrúsok a hrniec zakryjeme veľkou nerezovou misou, ktorej okraj je rovnako veľký ako priemer hrnca. Pri odkrývaní dávame pozor na horúcu paru.
- Po vybratí parených buchiet z hrnca ich popicháme špáradlom, alebo vidličkou, aby sa nám nezrazili.
Parené buchty sú návratom ku stolu starej mamy, ktorá ich vždy vedela pripraviť nadýchané a lahodné. Pripomeňte si detstvo a pripravte si výborné parené buchty s čerstvými čučoriedkami.
Parené buchty s čerstvými čučoriedkami a čokoládou
Po týchto parených buchtách vám veru nezostanú čisté ústa. Budete sa oblizovať celý deň! 🙂 Tento recept je zárukou ľahučkých a nadýchaných parených buchiet, aké ste sa možno mnoho krát pokúšali pripraviť. Nie vždy je to s kysnutým cestom ľahké, preto si pozrite rady a Triky našej cukrárky pre tie najlepšie parené buchty. Tie naše sú neodolateľné s roztopenou čokoládou a kopčekom vyšľahanej šľahačky.
- V polovici vlažného mlieka rozmiešame nadrobené droždie, pridáme lyžicu cukru a lyžicu múky a premiešame. Zakryjeme a necháme vzísť kvások.
- Múku preosejeme do väčšej misky, pridáme soľ a dobre premiešame. Pridáme zvyšné mlieko, celé vajce, cukor a nakoniec aj kvások. Varechou alebo pomocou kuchynského robota všetko spolu premiešame a necháme 15-20 minút postáť.
- Potom opäť pomocou robota alebo varechou vypracujeme vláčne a nelepivé cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme 30 -45 minút na teplom mieste vykysnúť.
- Čučoriedky umyjeme a zmiešame s cukrom.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na štvorce.
- Na každý štvorec položíme lyžicu čučoriedok, okraje stlačíme k sebe a dobre uzavrieme. Necháme ich ešte 10 minút podkysnúť.
- Medzitým si do veľkého hrnca nalejeme vodu a vložíme paráčik, tak aby bola voda aspoň 1 cm pod dnom paráku. Na parák položíme čistý obrúsok alebo ho vymastíme olejom.
- Keď začne voda vrieť, vložíme do hrnca na parák buchty, nie úplne natesno, lebo ešte narastú. Zakryjeme pokrievkou a paríme 8-10 minút.
- Potom vyberieme a ukladáme ich na vymastený pekáč alebo veľký tanier, na ktorom ich ešte po povrchu potierame roztopeným maslom.
- Keď máme všetky buchty hotové, pripravíme si čokoládovú omáčku. V menšom hrnci zohrejeme 100 ml smotany na šľahanie a pridáme na kocky nalámanú čokoládu (horkú, mliečnu, alebo mix oboch, podľa chuti). Necháme rozpustiť a vymiešame na hladký krém.Zvyšok šľahačky vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha.
- Buchty podávame poliate čokoládovou omáčkou a s kopčekom šľahačky. Môžeme ozdobiť mätou.