Paradajkový šalát a grilované krídelká
... letná klasika ...
Ingrediencie
Suroviny pre 4 osoby:
- cca 12 ks kuracích krídel (alebo 12 dolných kuracích stehien-paličiek)
- Soľ a mleté čierne korenie
- 6 PL olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 3 PL sójovej omáčky
Na šalát:
- 600-800 g paradajok (rôzne veľkosti a farby)
- 1 cibuľa
- Zväzok petržlenovej vňate
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3-4 lyžice bieleho vínneho octa
- Soľ a mleté čierne korenie

Paradajkový šalát je najlepší v sezóne. Niet nad klasickú receptúru a kombináciu paradajok s cibuľou. Paradajky môžete použiť rôznych farieb a odrôd, potešia sa aj oči 🙂 Svieži šalát doplňte napríklad obľúbenými grilovanými kuracími krídelkami.
Paradajkový šalát s cibuľou z čerstvej úrody
- Kuracie krídla osušíme a odstránime hroty. Do každého urobíme pár zárezov.
- Vo väčšej miske premiešame sójovú omáčku, lyžicu citrónovej šťavy a olej. Pridáme prelisovaný cesnak a nasekaný tymian. Osolíme a okoreníme. Sójová omáčka je slaná, takže so soľou opatrne.
- Všetko spolu prešľaháme metličkou a pridáme kuracie krídelká. Dobre premiešame a dáme do chladničky marinovať aspoň na 2-3 hodiny, alebo cez noc.
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Kuracie krídla rozložíme na plech, zalejeme zvyšnou marinádou a dáme piecť. Občas ich otočíme a potierame výpekom.
- Pečieme približne 40-45 minút. Na posledných pár minút zapneme v rúre gril a krídla dopečieme do chrumkava.
- Paradajky rôznych farieb a odrôd umyjeme. Pokrájame na rôzne veľké kúsky. Dáme ich do misky, pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu, nahrubo nasekanú petržlenovú vňať a zalejeme zálievkou.
- Zálievku na paradajkový šalát si pripravíme zmiešaním oleja, octa, soli a korenia. Jemne premiešame a šalát dobre vychladíme.
- Podávame s chrumkavými grilovanými krídelkami.
Súvisiace recepty

Grécky šalát s olivami – stredomorská klasika
Čas prípravy: 13 min

Quinoa šalát s Fetou a mladým hráškom
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 15 min

Kuskus šalát s kozím syrom
Čas prípravy: 15 min

Rybie filé so zemiakmi a letným šalátom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Šalát s kuracím mäsom
Čas prípravy: 15 min