Paradajková polievka patrí medzi moje najobľúbenejšie – je rýchla a jednoduchá. Každá rodina ju robí trošku inak. Ja mám pre vás ale recept z pár hlavných ingrediencií, ktoré môžete potom obmieňať. Uvaríme si ju na niekoľko dní dopredu, ale nikdy nebudete jesť to isté. Je to skvelá možnosť ako v pracovnom týždni nakŕmiť celú rodinu, a pritom nestáť u hrncov niekoľko hodín. Kto by to povedal, že sa niekoľko ingrediencii môže spojiť v tak chutnú krémovú polievku.

paradajková polievka

Postup
  1. Nakrájajte cibuľu na väčšie kúsky.
  2. Maslo rozpustite v hrnci nad miernymi ohňom, pridajte pokrájanú cibuľu, tú zľahka na masle opražte do zlatista. Pridajte paradajky aj so šťavou, soľ (radšej menej, vždy polievku môžete nakoniec dochutiť). Polievku privedieme do varu a nechajte ešte v otvorenom hrnci variť na miernom ohni ďalších 40 minút.
  3. Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Mixujte opatrne, zo začiatku pomaly. Nie je nič horšie než umývať linku od červených škvŕn ešte ďalších pätnásť minút.

 

Podávať polievku môžete hneď so štyrmi druhmi príloh, každý si určite nájde to svoje.

Paradajková polievka na 4 spôsoby

1. S pečeným parmezánovým cícerom

Cícer sa z plechovky scedí a rozložte rovnomerne na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a pečiete zhruba 25 min v predhriatej rúre pri 220 stupňoch celzia. Po upečení cícer v miske zmiešajte s nastrúhaným syrom typu parmezán, pripadne trochu dosoľte a dopečiete.

2. S bazalkovým pestom

V Bille kúpime jedno z najlepších bazalkových pest, tak prečo to nevyužiť. Na polievku si nastrúhajte trochu parmezánu a pridajte lyžičku pesta.

3. S opečenou bagetou

Na nakrájané bagety nastrúhajte trochu parmezánu a dajte ich do rúry zapiecť na 220 stupňov, stačí len na chvíľu.

4. Paradajková polievka s „písmenkami“

Keď prídu na rad tí najmenší, tí isto nikdy neodmietnu polievku s písmenkami. Niekedy aj tí dospelí majú proste väčší hlad, nebojte sa experimentovať a do polievky pridajte trocha uvarených cestovín, najlepšie polievkového tipu, alebo azda plné cestoviny, medze sa tu nekladú. Dobrú chuť.