Paella je španielske národné jedlo, ktoré má veľa podôb. Je to pestrofarebná kombinácia zeleniny, morských plodov, ale aj kuracieho mäsa a dokonca aj typickej španielskej klobásky. My sme pripravili chutnú paellu s krevetami.

Španielska paella s krevetami

  1. Pripravte si cibuľu, cesnak, paradajky a papriku. Dobre ich umyte, očistite a nakrájajte. Odmerajte aj všetky suroviny. Umyté krevety osušte a okoreňte údenou paprikou a soľou.
  2. V panvici krevety opečte na jednej lyžici olivového oleja asi tak 2 min. z oboch strán, potom ich z panvice vyberte.
  3. V rovnakej panvici znovu rozohrejte 3 lyžice oleja a opečte cesnak a cibuľu. Všetko pečte asi tak 3 min., potom pridajte nakrájané paradajky, a ešte trochu údené papriky, ak máte radi štipľavé pridajte tiež trochu čili všetko varte do rozvarenia paradajok a odparenia všetkej tekutiny asi tak 5 min.
  4. Pridajte vývar pridajte väčšiu štipku šafránu a trochu soli, tiež už pridajte ryžu ktorú zľahka do zmesi vmiešajte, všetko varte spoločne pokiaľ možno bez miešania, kým sa znova všetko tekutina neodparí. Potrvá to asi pätnásť až dvadsať minút.
  5. Približne päť minút pred koncom varenia pridajte ešte hrášok.  Ten môžete len zľahka do zmesi vmiešať. V tejto chvíli môžete pridať aj nakrájanú papriku. Paelle dajte ešte posledných 5 minút a tesne pred servírovaním na ňu položte opečené krevety. Na záver môžete ešte pridať trochu petržlenovej vňate na ozdobu a prípadne mesiačiky citróna na dochutenie. Dobrú chuť.
  6. K letu určite patrí ochutnávanie nových prímorských chutí zo zahraničia. Ak sa bojíte, že príprava morských plodov bude pre nás veľmi náročná, nebojte recept je tak jednoduchý, že ho určite zvládne každý. Základom každej dobrej paelly je okrem morských plodov aj ryža a šafrán, ktorý jej dodáva krásnu zlatistú farbu.