Ovsená kaša možno zneje ako obyčajný recept, ale… Sto ľudí, sto chutí! Preto vám predstavujem tip na ovsenú kašu, ako ju často servírujem mojim školákom. Druh orechov sa častokrát mení podľa chuti a nálady. Väčšinou ale základ ostáva rovnaký. Banán sa doma vždy nájde, k tomu nejaké orieškové maslo – napr. arašidové.

Ovsená kaša na raňajky je skvelý zdroj energie pre školákov na dopoludnie

  1. Postup je úplne jednoduchý. Samozrejme nesmiete počas varenia nikam odchádzať, alebo sa venovať niečomu inému, verte mi, neoplatí sa to. Nebojte recept je veľmi rýchly.
  2. Začnime tým, že tekutinu, čiže mlieko alebo vodu privedieme k varu. Tekutiny môžete aj kombinovať napríklad trocha mlieka, trocha vody.
  3. Keď tekutina zovrú, plameň stlmíme a pridáme ovsené vločky. Najlepšie, keď použijeme jemné ovsené vločky. Sú na prípravu najrýchlejšie a deti ich jednoducho milujú.
  4. Za stáleho miešania vločky varíme, až do úplného zmäknutia. Pekne sa spoja s tekutinou. Trvá to približne päť minút.
  5. Ku koncu miešame naozaj dôsledne. Keď je kaša hotová vylejeme ju do misky a venujeme sa výberu ďalších surovín.
  6. Ak budeme používať orechy, my ich radi ešte pred konzumáciou trochu opražíme na sucho na rozpálenej panvici. Trvá to len chvíľu a ako výsledok budú orechy oveľa chutnejšie a voňavejšie než obvykle. S orieškovým maslom opatrne, aj keď deti majú vo zvyku si ho do misky naložiť minimálne niekoľko lyžíc.
  7. Namiesto orechov môžete pridať orieškové maslo. Napr. arašidové, alebo mandlové. na porciu postačí 1 ČL.
  8. Orechové maslá sú plné bielkovín a zdravých tukov, sú však veľmi sýte, často sladené a tukov obsahujú naozaj veľa. Môžu byť teda pre vás a vaše deti dobrým pánom, ale zlým sluhom.
  9. Čo sa ovocia týka nemusíte zostať len u banánov, väčšinou použijeme to čo máme doma po ruke. Pokojne môžete na kašu pridať lyžičku ovocnej detskej výživy. Skvelá je napríklad jablková, čučoriedková, či marhuľová. Tiež výborne chutí na drobno nakrájané ovocie.
  10. Tip: Mlieko môžete použiť samozrejme aj rastlinné.
  11. Tip: Ako tajnú ingredienciu ešte na každú misku kaše dám lyžičku masla, mám to už doma jednoducho tak. Maslo ku kaši patrí. Ak pripravujete vegánsku verziu, môžete maslo vynechať, alebo použiť napríklad kokosový olej. Ale to už je len na vás.