Keď sa opýtate ľudí, ktorý zákusok z cukrárne majú najradšej, drvivá väčšina odpovie krémeš. Skúšali ste ale ovocný krémeš? Napríklad s malinami?

Malinový krémeš

Tento zákusok, ktorý sa dá jednoducho napiecť aj doma, existuje v mnohých verziách. Najbežnejší je klasický francúzsky, so žĺtkovo-pudingovou plnkou so šľahačkou a poliaty čokoládou, prípadne medový krémeš.

Postup
  1. Na krémeš si najprv upečieme na opačnej strane vysokého plechu oba pláty lístkového cesta. Orežeme ich tak, aby z plechu neprečnievali, popicháme vidličkou a pečieme na 190 stupňoch asi 30 minút do zlatohneda.
  2. Medzitým si pripravíme ovocnú plnku. Najprv vložíme plátky želatíny do misky so studenou vodou a necháme ich tam asi 7 minút napučať.Mascarpone s práškovým cukrom vymiešame do hladka.
  3. Maliny rozmixujeme, krátko povaríme s kryštálovým cukrom, aby zmäkli a odstavíme z ohňa. Do teplej ovocnej zmesi dáme vyžmýkané a mäkké plátky želatíny a rozmiešame, kým sa želatína nerozpustí. Necháme vychladnúť.
  4. Keď bude malinová zmes vychladnutá, vyšľaháme ešte šľahačku do tuha a premiešame ju s mascarpone. Túto zmes po troche zľahka primiešavame do malinovej zmesi. Vznikne nám nadýchaná pena, ktorá bude ale ešte nie dostatočne tuhá.
  5. Jeden plát upečeného a vychladnutého cesta dáme na spodok hlbšieho plechu, nalejeme naň ovocnú penu a prikryjeme druhým upečeným cestom.
  6. Dáme do chladničky, kým ovocná pena v koláči nestuhne.
  7. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

 

Zdroj obr.: gusto.at