Ovocné letné koláče sú sladké ako zrelé ovocie a voňavé a žiarivé ako slniečko. Máte svoje obľúbené cestá? My vám prezradíme recepty na tie naše najobľúbenejšie. Dokonca aj pre celiatikov.

Ovocné koláče v letnej sezóne. Viete aké cesto na ne zvoliť?

  1. Dozrievajúce ovocie prebudí aj v menej aktívnych domácich cukrároch chuť niečo dobré si napiecť. A v takýchto prípadoch najčastejšie siahame po overených receptoch. Dôležité je, aby boli jednoduché a mohlo vyniknúť zrelé ovocie. Najlepšie sú tie, ktoré sú hotové raz-dva a plné letných jahôd, malín, marhúľ, čerešní, višní, egrešov, čučoriedok a černíc. Všetky tieto šťavnaté a krehké ovocia potrebujú mäkučké cesto, ľahké ako obláčik, aby vynikla práve typická ovocná chuť, ktorú v letných cestách nemusíme dokončovať škoricou, perníkovým korením, vanilkou, čokoládou a podobne. Stači len ľahké piškótové, alebo trené cesto a ovocie. Do ciest môžeme pridávať kyslastý tvaroh, alebo ich podávať so šľahačkou, či zmrzlinou.
  2. PIŠKÓTOVÉ CESTOovocné piškótové koláče
  3. Základom dobrého a nadýchaného piškótového cesta je ingrediencia, ktorá je zadarmo – vzduch. Ako to myslíme? Pri príprave piškótového cesta sa snažíme dostať do zmesi čo najviac vzduchu, ten potom spôsobí, že koláč bude mäkučký a nadýchaný s krásnou špongiovitou textúrou cesta.Piškótové cesto nám potom poslúži napríklad ako základ na jednoduchú roládu, stačí ho po dopečení zrolovať, nechať vychladnúť a potom rozrlolované naplniť obľúbeným džemom. Takáto roláda, v ktorej vynikne chuť cesta a ovocného džemu, sa výborne hodí ku kávičke po dobrom obede.Okrem rolády sa z piškótového cesta dajú robiť korpusy na ovocné koláče alebo torty – tie podľa ľubovôle naplníme napríklad šľahačkovo-mascarpone plnkou, obložíme čerstvým ovocím a luxusná dobrota je hotová.

    Náš tip na dokonalé piškótové cesto:

    4 vajíčka

    4 PL kryštálového cukru

    6 PL hladkej múky

    Pol ČL kypriaceho prášku

    1 ČL nastrúhanej kôry z citróna

    1 ČL vanilkového cukru

    Postup: Vajíčka s kryštálovým a vanilkovým cukrom dáme do misy a mixérom ich na najvyšších obrátkach šľaháme až kým nám nevznikne bledá, nadýchaná a hustá hmota. Na ňu po častiach preosievame múku zmiešanú s kypriacim práškom a gumenou varechou ju zľahka zamiešavame do vajíčkovej zmesi. Miešame veľkými oblúkmi tak, aby sme v hmote udržali čo najviac vzduchu. Napokon pridáme citrónovú kôru a premiešame. Hotovú zmes nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (na roládu) a pečieme na 200 stupňov asi 8 minút do zlatista. Hneď po dopečení cesto zrolujeme a necháme vychladnúť. Potom ho rozrolujeme, stiahneme papier na pečenie, naplníme džemom a znovu zrolujeme. Podávame posypanú práškovým cukrom. Na tortový korpus zmes nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút, kým je povrch korpusu pevný na dotyk. Po dopečení a vychladnutí korpus rozrežeme, naplníme šľahačkou zmiešanou s mascarpone a obložíme čerstvým ovocím.

  4. TRENÉ CESTO
  5. trene cesto
  6. Na rozdiel od piškótového cesta, do treného pridávame aj tuk a tekutinu v podobe mlieka. Trené cesto je hustejšie a hutnejšie než piškótové. Výborne sa hodí na bábovky, ovocné koláče na plech, ako napríklad bublaniny.Pri trenom ceste najprv spolu trieme maslo a cukor do krémova, potom pridáme vaječné žĺtky, múku s kypriacim práškom a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok. Toto cesto môžeme napríklad obmieňať tak, že do základného receptu pridáme napríklad kakao, aby sme získali kakaovú hmotu.Náš tip na jemné trené cesto:

    200 g práškového cukru

    150 g masla alebo rastlinného tuku

    4 vajcia

    300 g polohrubej múky

    250 ml mlieka

    1 balíček vanilkového cukru

    ½ balíčka kypriaceho prášku

    Postup: Zmäknuté maslo alebo tuk vyšľaháme do krémova spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávame vaječné žĺtky a dobre ich zašľaháme. Do tejto zmesi striedavo pridávame po lyžiciach preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a trochu mlieka a gumenou varechou ich zamiešavame. Ak robíme kakaovú zmes, kakao preosejeme spolu s múkou. Napokon zľahka vmiešame sneh z bielok. Zmes nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na povrch poukladáme ovocie – jahody, marhule, čerešne a pod. Pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým je povrch cesta pružný na dotyk.

    Z tohto cesta ľahko pripravíme aj obľúbenú mramorovú bábovku. Do polovice cesta vmiešame 2 PL kakaa. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy nalejeme najprv žltú časť cesta, potom hnedú a pomocou špajle ich trochu premiešame, aby sme vytvorili mramorový efekt. Pečieme na 180 stupňoch asi 45 minút. Po dopečení necháme asi 10 minút vo forme a potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.

  7. ĽAHKÉ CESTO BEZ MÚKY AJ PRE CELIATIKOV
    bezlepkové cesto
  8. Pre celiatikov ale aj tých, ktorí majú práve chuť na niečo ľahšie, bez múky, je toto cesto ideálne. Jeho základom sú orechy alebo mak. Cesto výborne poslúži ako základ na ovocné koláče, korpusy na ľahké torty a rezy alebo ako super rýchly a jednoduchý koláč ku káve.Základné cesto bez lepku:250 g masla

    200 g preosiateho práškového cukru

    200 g mletých vlasšských orechov alebo mletého maku

    200 g polohrubej múky

    1 balenie kypriaceho prášku

    6 bielok

    Prípadne 1 ČL mletej citrónovej kôry

    Postup: Mäkké maslo a cukor šľaháme do krémova. Do tejto zmesi pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami alebo mletým makom. Dobre vymiešame. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme dve-tri lyžice studenej vody. V osobitnej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov. Pomocou gumenej varechy ho zľahka po troške vmiešavame do orechovej zmesi alebo makovej zmesi. Pripravíme si plech, ktorý potrieme tenkou vrstvou tuku a naň prilepíme papier na pečenie. Na papier nalejeme orechové alebo makové cesto, uhladíme povtch a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút.

    Hotové, ešte teplé cesto môžeme len poliať cukrovo citrónovou polevou, na ktorú zmiešame 200 g preosiateho práškového cukru so šťavou z polovice citróna a necháme zaschnúť. Inou možnosťou je piecť cesto rovno s ovocím, ktoré naukladáme na jeho povrch ako v prípade bublaniny. Veľmi pekný efekt spraví na ceste ovocná želé vrstva, ktorú si vyrobíme zmixovaním 300 g ovocia (napríklad malín), 150 g cukru. Pridáme 8 plátkov želatíny, ktorú sme nechali vopred napučať v studenej vode, ptom sme ju vyžmýkali a v malom kastróliku na slabom ohni roztopili spolu s 2 PL ovocnej zmesi. Túto zmes nalejeme na upečený a vychladnutý korpus, ktorý sme ponechali v obruči (aby udržala želé zmes) a dáme do chladničky na 4-5 hodín stuhnúť.