Na cesto:
Na tvarohovú plnku:
Na zdobenie:
Osviežujúci pomarančový cheesecake
Sisters Bakery Miška Smolová | 97 receptov
Na cesto:
- 130 g celozrnnej špaldovej múky
- 60 g najemno mletých pistácií bez soli
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- kôra z polovice chemicky neošetreného pomaranča
- 75 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 vajce (hľadajte v letáku BILLA)
Na tvarohovú plnku:
- 300 g jemného krémového tvarohu bez hrudiek
- 200 g čerstvého syra (napríklad Philadelphie)
- 130 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 4 vajcia
- 2 kopcovité PL hladkej múky
- kôra z polovice chemicky neošetreného pomaranča
- šťava z 1 pomaranča
Na zdobenie:
- 1 pomaranč
- zopár nasekaných pistácií na ozdobu
Cheescake pozná asi každý. Je to vlastne chutný tvarohový koláč, kde plnka tvorí dominantu a cesta je na ňom len málo. Väčšinou z podrvených sušienok. Čo by ste však povedali na cheesecake, kde na pistáciovo-špaldovom ceste sedí plnka z tvarohu, čerstvého syra a pomarančovej kôry? Pastva pre oči, pochúťka pre bruško.
Osviežujúci cheesecake z citrusov
Ak nezoženiete nesolené pistácie, kľudne ich nahraďte inými, napríkad vlašskými orechami alebo mandľami.
Zaujal vás náš cheesecake? Výborne sa hodí k popoludňajšej kávičke. Verte, že osviežujúcu pomarančovú chuť si obľúbite.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si okrúhlu tortovú formu s priemerom cca 20 cm. Formu vyložíme papierom na pečenie.
- Všetky suroviny na cesto zamiešame v miske a zľahka vymiesime cesto. Cesto natlačíme do okrúhlej tortovej formy na dno aj na okraje a dáme ho na chvíľu do mrazničky.
- Jemne zmrazené cesto popicháme vidličkou a dáme ho na 20 minút predpiecť do rúry.
- Medzitým si pripravíme plnku, na ktorú postupne vymiešame v mise všetky uvedené suroviny do hladka.
- Predpečený korpus vyberieme z rúry, v prípade potreby lyžicou upravíme okraje a dno (pritlačíme ich k forme) a do korpusu nalejeme pripravenú plnku.
- Teplotu v rúre znížime na 160 stupňov, do rúry vložíme koláč a pečieme približne 45-50 minút, kým cesto nestuhne. Dlaňou jemne odskúšame, či je cesto aj v strede prepečené, potom ho vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladntúť.
- Pred podávaním cheesecake dozdobíme koliečkame pomaranča a nasekanými pistáciami.