Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)
Na cesto:
Crème patisserie:
Dokonalá brioška s vanilkovým krémom
Ela Kaslu | 330 receptov
Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 hladkej múky chlebovej
- 2 vajíčka
- 220 ml vlažného, teplého mlieka
- 140 g mäkkého masla
- 60 g krupicového cukru
- 1 vrecko sušeného droždia (7g)
- 1 lyžička soli
Crème patisserie:
- 600 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 4 PL kukuričného alebo zemiaky/“>zemiakového škrobu
- 110 g krupicového cukru
- 2 vanilkové struky (alebo vrecúško vanilkového cukru)
- maslo na vymazanie formy
- mrazené čučoriedky a sušené hrozienka alebo brusnice
Brioche chinois s vanilkovým krémom „créme patisserie“ – dokonalá klasika z maslového kysnutého cesta, plná jemného vanilkového krému, nadýchaná a neodolateľná dobrota – skrátka brioška! Nuž, tieto brioškové slimáky jednoducho musíte vyskúšať, aby ste dali za pravdu toľkým chválam.
Brioška, ktorú musíte vyskúšať
A odkiaľ pochádza názov – “chinois” ? Originálny recept pochádza z Alsaska, oblasti Francúzska susediacej s Nemeckom a jeho pôvodný názov bol tiež nemecký – “ Schneckenkuchen” – čiže koláč – slimák, pravdepodobne podľa jeho tvaru. Hovorí sa, že obchodník, ktorý tento koláč prvýkrát priniesol do Francúzska, jednoducho nevedel jeho meno vysloviť a tak ho pomenoval podľa toho ako mu znel – po čínsky – chinois 🙂
- Do väčšej misky preosejeme obe múky, pridáme soľ a premiešame. Pridáme teplé mlieko, sušené droždie, vajíčka, maslo a cukor. Vymiesime hladké a lesklé cesto – ak ho budeme spracovávať ručne, tak miesime aspoň 20 minút. Misku s cestom zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Bude to trvať asi 1 až 1 a pol hodiny.
- Medzitým ako cesto kysne si pripravíme “créme patisserie” alebo vanilkový krém. Do hrnca dáme mlieko, žĺtka, cukor, škrob a semienka z jedného vanilkového struku. Všetko spolu vymiešame metličkou dohladka a na strednom plameni za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Krém odstavíme a prelejeme do misky alebo hlbokého taniera. Povrch horúceho krému zakryjeme potravinárskou fóliou – predídeme tak vzniku nepeknej kôrky. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom preložíme do chladničky.
- Hrozienka alebo brusnice zamočíme do horúcej vody na 15 minút a potom scedíme a necháme odkvapkať.
- Vykysnuté cesto je veľmi jemné, ale dobre sa s ním pracuje. Preložíme ho na pracovnú dosku a rozotrieme naň rovnomerne v hrubej vrstve vanilkový krém. Jeden plát posypeme čučoriedkami a druhý hrozienkami (brusnicami).
- Z dlhšej strany zavinieme. Ostrým nožom nakrájame na 3-4 cm kúsky. Pomocou noža ich opatrne preložíme do maslom vymastenej formy jeden vedľa druhého, rezom nahor a nadol. Takto pripravené zakryjeme utierkou alebo fóliou a necháme ešte 45 – 60 minút podkysnúť.
- Rúru necháme predhriať na 180 °C. Brioška sa pečie približne 30-35 minút do zlata, záleží od rúry.
- Po upečení ich necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Tip
- Brioška je veľmi chutná aj s vanilkovým pudingom – v 400 ml mlieka rozmiešame 1 balíčkek vanilkového pudingu a 3 lyžice kryštálového cukru, povaríme až kým puding nezhustne – potrebujeme hustejšiu konzistenciu ako klasický puding.
- Do náplne sa výborne hodia aj čokoládové vločky.