Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)

Na  cesto:

Crème patisserie:

  • 600 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 4 PL kukuričného alebo zemiaky/“>zemiakového škrobu
  • 110 g krupicového cukru
  • 2  vanilkové struky (alebo vrecúško vanilkového cukru)

 

  • maslo na vymazanie formy
  • mrazené čučoriedky a sušené hrozienka alebo brusnice

Vrstva 1

Dokonalá brioška s vanilkovým krémom

Ela Kaslu | 330 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
vanilková brioška
Ingrediencie

Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)

Na  cesto:

Crème patisserie:

  • 600 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 4 PL kukuričného alebo zemiaky/“>zemiakového škrobu
  • 110 g krupicového cukru
  • 2  vanilkové struky (alebo vrecúško vanilkového cukru)

 

  • maslo na vymazanie formy
  • mrazené čučoriedky a sušené hrozienka alebo brusnice

Brioche chinois  s vanilkovým krémom „créme patisserie“ – dokonalá klasika z maslového kysnutého cesta, plná jemného vanilkového krému, nadýchaná a neodolateľná dobrota – skrátka brioška! Nuž, tieto brioškové slimáky jednoducho musíte vyskúšať, aby ste dali za pravdu toľkým chválam.

Brioška, ktorú musíte vyskúšať

A odkiaľ pochádza  názov  – “chinois” ? Originálny recept  pochádza z Alsaska, oblasti Francúzska susediacej s Nemeckom a jeho pôvodný názov bol tiež nemecký – “ Schneckenkuchen” – čiže koláč – slimák, pravdepodobne podľa jeho tvaru. Hovorí sa, že  obchodník, ktorý tento koláč prvýkrát priniesol do Francúzska, jednoducho nevedel jeho meno vysloviť  a tak ho pomenoval podľa toho ako mu znel – po čínsky – chinois 🙂

Postup
  1. Do väčšej misky preosejeme obe múky, pridáme  soľ a premiešame. Pridáme teplé  mlieko, sušené droždie, vajíčka, maslo a cukor. Vymiesime hladké a lesklé cesto – ak ho budeme spracovávať ručne, tak miesime aspoň 20 minút. Misku s cestom zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.  Bude to trvať asi 1 až 1 a pol hodiny.
  2. Medzitým ako cesto kysne si pripravíme “créme patisserie” alebo vanilkový krém.  Do hrnca dáme mlieko, žĺtka, cukor, škrob a semienka z jedného vanilkového struku. Všetko spolu vymiešame metličkou dohladka a na strednom plameni za stáleho miešania varíme do zhustnutia.  Krém odstavíme a prelejeme do misky alebo hlbokého taniera. Povrch horúceho krému zakryjeme potravinárskou fóliou – predídeme tak vzniku nepeknej kôrky. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom preložíme do chladničky.
  3. Hrozienka alebo brusnice zamočíme do horúcej vody na 15 minút a potom scedíme a necháme odkvapkať.
  4. Vykysnuté cesto je veľmi jemné, ale dobre sa  s ním pracuje.  Preložíme ho na pracovnú dosku a rozotrieme naň rovnomerne v hrubej vrstve vanilkový krém.  Jeden plát  posypeme čučoriedkami a druhý hrozienkami (brusnicami).
  5. Z dlhšej strany zavinieme.  Ostrým nožom  nakrájame na 3-4 cm kúsky.  Pomocou noža ich opatrne preložíme do maslom vymastenej formy  jeden vedľa druhého, rezom nahor a nadol. Takto pripravené  zakryjeme utierkou alebo fóliou  a necháme ešte 45 – 60 minút podkysnúť.
  6. Rúru necháme predhriať  na 180 °C.  Brioška sa pečie približne 30-35 minút do zlata, záleží od rúry.
  7. Po upečení ich necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme  a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Tip

  1. Brioška je veľmi chutná aj s vanilkovým pudingom – v 400 ml mlieka rozmiešame 1 balíčkek vanilkového pudingu a  3 lyžice kryštálového cukru, povaríme až kým puding nezhustne – potrebujeme hustejšiu konzistenciu ako klasický puding.
  2. Do náplne sa výborne hodia aj čokoládové vločky.