Všade na Slovensku je to samá oberačka, jablkové slávnosti, vinobrania, dni zelá a deti nadšené zbierajú gaštany a orechy. Aj vy máte po vreckách gaštany a v rôznych kútoch položené žalude s baretkami? Mnohí zbierame tieto jesenné plody v škrupinkách len tak, lebo to má ukľudňujúci účinok pridávať jeden orech či gaštan k druhému 🙂 Okrem radosti z ich zbierania nám prinášajú tieto plody veľa iných benefitov.

Jeseň je štedrá a s orieškami chrumkavá 🙂

Zdravé vlašské orechy

  1. Vlašské orechy, či už máte vlastné alebo ich kupujete, majú blahodárny vplyv na naše zdravie. Robia dobre nášmu mozgu, a preto si ich doprajte pokojne každý deň a rovnako ich pribaľte vašim ratolestiam do školy.

  2. Ak radi dopĺňate jesenné a zimné posedenia pri televízii, či rozprávke trochou chrúmania a maškrtenia, orechy sú tá pravá voľba. Koľko je vhodná dávka. Ako orientačná pomôcka môže slúžiť vaša vlastná hrsť. Deťom do školy zase toľko, koľko sa do ich detskej rúčky vojde. Kúpa kvalitných orieškov je naozaj investícia do zdravia. Obsahujú kyselinu linolovú, ktorá pomáha výrazne znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Vlašský orech ďalej obsahuje omega 3 mastné kyseliny, veľa kvalitných a zdraviu prospešných tukov a lecitín. Z vlašských orechov tiež vo veľkom načerpáte ľahšie stráviteľné rastlinné bielkoviny a potrebné vitamíny B a E. Ak však predsa len chcete mlsať na niečom sladkom skúste koláč, v ktorom majú orechy hlavnú rolu https://www.receptykulinarium.sk/vyborny-karamelovo-orechovy-kolac/

  3. Orechy však ľahko podliehajú plesňovým ochoreniam, preto ich mnohí radi skladujú vo vzduchotesných nádobách v chladničke, alebo dokonca v mrazničke, aby tuk v nich obsiahnutý “nestuchol”.

  4. Sezónna a lokálna orechová mlska sú aj lieskovce.

    Lieskové orechy

  5. Mnohí z nás sa na jeseň a v zime “pri telke” menia na veveričky a bez oddychu lúskajú a chrumkajú. A dobre robia! Pretože si dopriavajú vo veľkom vitamín E, draslík, horčík aj vápnik. Z lieskových orieškov, kakaa a medu si viete aj sami pripraviť domácu „nutelu“. Lieskovce stačí trochu na sucho opražiť, aby skrehli a potom spolu s kakaom a medom vysokovýkonným mixérom rozmixovať na krémovú nátierku.

  6. Stále populárnejšie sú gaštany

  7. Môžete ich využívať pri sladkom pečení, ale aj ako atraktívnu prílohu k pečeným mäsám, alebo do krémových jesenných polievok. Obsahujú aj trochu škrobov a vlákniny, no o to menej tukov ako vlašské orechy. Sto gramov jedlých gaštanov má v sebe tretinu odporúčanej dávky vitamínu E. Pomáhajú pri reumatických bolestiach a kĺbových problémoch. Pečené gaštany dajú jesenným večerom a prechádzkam úžasnú atmosféru. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny, nekupujte také, ktoré sú už zoschnuté či dokonca so stopami plesní.