Opitý Izidor nesmie chýbať počas žiadnych sviatkov

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

– oddelene

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 70 g hrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
  • Na orechovú plnku:

  • 2-3 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • Na polevu:

    Ingrediencie

    – oddelene

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 70 g hrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
  • Na orechovú plnku:

  • 2-3 PL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • Na polevu:

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Opitý Izidor je snáď najväčšou klasikou spomedzi domácich zákuskov. Neodolateľná kombinácia kakaovo-orechového cesta s rumovo-orechovou plnkou. Na povrchu jemný kakaový krém a čokoládová poleva. Tento dezert nesmie chýbať na stole počas žiadnych dôležitých sviatkov a rodinných osláv. My sme naň práve dostali chuť a napiekli sme si ho. Trochu klasiky nikdy nezaškodí a tak sme pre vás zopakovali receptúru na tento klasický zákusok. Ak sa vám už zbiehajú slinky, neotáľajte dlho a doprajte si tento úžasný zákusok. Opitý Izidor v tejto forme môže hravo konkurovať fajnovým francúzskym dezertom.

    Opitý Izidor nesmie chýbať počas sviatkov

    Postup:

    1. Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
    2. Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
    3. Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
    4. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
    5. Necháme vychladnúť a potom potrieme orechovou plnkou. Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
    6. Koláč necháme trochu vychladnúť a potom ho môžeme uskladniť v chladničke, kým si pripravíme krém.
    7. Na krém si uvaríme puding zo Zlatého klasu podľa návodu, len použijeme 400 ml mlieka a vynecháme cukor. Puding necháme úplne vychladnúť.
    8. Maslo s práškovým cukrom a kakaom vyšľaháme do nadýchaného hladkého krému a postupne doň prišľahávame puding.
    9. Pudingovú plnku natrieme na koláč. Opäť dáme do chladničky riadne vychladnúť (prípadne nakrátko do mrazničky).
    10. Napokon koláč polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť.
    11. Koláč môžeme pripraviť aj v malej obmene, ako mini tortičky. V tom prípade z cesta povykrajujeme  malé tortičky a necháme ich v chladničke, kým si nepripravíme krém.
    12. Pudingovú plnku naplníme do zdobiaceho vrecúška a na každú tortičku nastriekame krém. Opäť dáme do chladničky riadne vychladnúť (prípadne nakrátko do mrazničky).
    13. Tortičky potom polejeme čokoládou.