Nesmie chýbať na stole počas žiadnych dôležitých sviatkov alebo rodinných osláv. Opitý Izidor je snáď najväčšou klasikou spomedzi domácich zákuskov. Neodolateľná kombinácia kakaovo-orechového cesta s rumovo-orechovou plnkou a na vrchu jemný kakaový krém a čokoládová poleva.

Opitý Izidor – trochu inovácie nezaškodí

My sme naň práve dostali chuť a napiekli sme si ho. Trochu inovácie nikdy nezaškodí a tak sme z klasického zákusku na plech spravili malou obmenou malé koláčiky – jednohubky. Ak sa vám už zbiehajú slinky, neotáľajte dlho a doprajte si tento úžasný zákusok. Opitý Izidor v tejto forme môže hravo konkurovať fajnovým francúzskym dezertom.

Postup
  1. Na cesto najprv vymiešame maslo s cukrom do krémova. Potom postupne vmiešavame žĺtky, až kým nie sú riadne zapracované.
  2. Pridáme orechy a múku s kypriacim práškom a vmiešame ich do zmesi.
  3. Bielky vyšľaháme do tuha a pomocou gumenej varechy ich dôkladne vmiešame do orechovej zmesi.
  4. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút.
  5. Necháme vychladnúť a potom potrieme orechovou plnkou. Na orechovú plnku zmiešame všetky prísady a necháme ich asi 15-20 minút odstáť.
  6. Koláč teraz povykrajujeme na malé tortičky a necháme ich v chladničke, kým si nepripravíme krém.
  7. Na krém si uvaríme puding zo Zlatého klasu podľa návodu, len použijeme 400 ml mlieka a vynecháme cukor. Puding necháme úplne vychladnúť.
  8. Maslo s práškovým cukrom a kakaom vyšľaháme do nadýchaného hladkého krému a postupne doň prišľahávame puding.
  9. Pudingovú plnku naplníme do zdobiaceho vrecúška a na každú tortičku nastriekame krém. Opäť dáme do chladničky riadne vychladnúť (prípadne nakrátko do mrazničky).
  10. Napokon tortičky polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť.