Opekané ryžové rezance s kuracím mäsom
... toto bude rýchlovka, pripravte taniere...
Ingrediencie
Suroviny pre 2 osoby:
- 300 g kuracieho mäsa
- 200 g tenkých ryžových rezancov
- 1 lyžička škrobu
- lyžička kari korenia
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 1 mrkva
- ½ póru
- 1 čili paprička alebo sušené čili (môžete vynechať)
- Kúsok bielej kapusty alebo čínskej kapusty
- 4-6 lyžíc dobrej sójovej omáčky (napr. Kikoman)

Opekané ryžové rezance sú ideálne letné a veľmi rýchle jedlo „šmrncuté“ áziou.
Ak si ich aj vy radi objednávate v ázijských bistrách, podľa nášho receptu si rovnako dobré opekané ryžové rezance urobíte aj sami doma. Ryžové rezance sú prirodzene bezlepkové, takže si ich môžu dopriať aj ľudia s gluténovou intoleranciou. Ak vynecháme mäso, alebo ho nahradíme marinovaným tofu a vaječnou omeletou, pochutia si aj vegetariáni. Pripravíme si ho metódou “stir-fry”, čo vo voľnom preklade znamená miešaj a opekaj. Zelenina, mäso a rezance sa narýchlo sprudka opekajú a tak si uchovajú všetkú chuť, šťavnatosť a navyše sú príjemne chrumkavé.
Opekané ryžové rezance – bude rýchlovka!
- Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, alebo podlhovasté rezance, podľa vašej chuti.
- V miske prešľaháme 2-3 lyžice sójovej omáčky, škrob, kari korenie a olej.
- Do tejto marinády naložíme nakrájané kuracie mäso a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Marinované mäso sprudka a do chrumkava opečieme v panvici alebo vo woku.
- Mrkvu, pór a kapustu nakrájame na veľmi tenké rezance. Môžeme to urobiť ručne, alebo napríklad na mrkvu použijeme škrabku na zeleninu, ktorou vytvoríme dlhé tenké rezance.
- Zeleninu pridáme k mäsu a ďalej opekáme, pričom premiešavame (prehadzujeme) dvoma varechami zdola nahor. Ak treba podlejeme ešte trochou vody a pridáme zvyšnú sójovú omáčku.
- Ryžové rezance zalejeme vriacou vodou a zakryté necháme 2-5 minút postáť zakryté pokrievkou. Môžeme sa tiež riadiť návodom na obale, pretože záleží od hrúbky rezancov, niektoré potrebujú viac, niektoré menej času.
- Rezance scedíme klasickým spôsobom cez sitko a poriadne ich prepláchneme studenou vodou, pretože ryžové rezance sú krehké a rýchlo sa lepia. Ak sú príliš dlhé a nevyhovuje nám to, môžeme ich po scedení a odkvapkaní nožom v mise trochu pokrájať.
- Nakoniec ich pridáme do woku k mäsu a zelelenine.
- Poriadne premiešame a hneď podávame.
- Tip: Kto má rád pikantné, pridá na záver na opekané ryžové rezance ešte pár koliesok čili papričky. Dobrú chuť!
Želáme vám dobrú chuť!
Súvisiace recepty

Cuketová pizza bez múky
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 25 min

Zdravé pšeno a najlepšie pšenové placky
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Obľúbená mrkvová torta v bezlepkovej verzii
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Bezlaktózové palacinky s malinami a sorbetom
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min