Omeleta so syrom a bylinkami
... výnimočné raňajky robia výnimočný deń
Ingrediencie
Pre 2 osoby:
- 4 vajcia (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 dcl smotany na šľahanie
- 1 PL oleja
- 1 ČL soli
- 1 balenie strúhaného syra
- 1 Plesnivec alebo Encián
- štipka čierneho korenia
- veľká hrsť obľúbených byliniek, napr. pažitka, bazalka, petržlenová vňať

Omeleta na raňajky je sýta, ale delikátna záležitosť. Tá pravá francúzska omeleta je vláčna, jemná a teplá. V kombinácii so syrom a bylinkami bude voňavá, a keď si k nej doprajete i kávičku a džús premení váš víkendový či dovolenkový deň na neobyčajný. Po takýchto raňajkách môžete vyraziť aj na celodenný výlet. Dobrá omeleta chce malý fígeľ a trošku zručnosti. Do vaječnej zmesi prilejte trošku smotany na šľahanie, omeletu tesne pred dopečením preložte a potom už len vložte do rúry, alebo prikryte a nechajte odstavenú v teple dojsť. Takto pripravenú omeletu si spolu s maslovým toustom a kávičkou zoberte na tácke do postele a začnite takto kráľovsky váš letný víkend, či dovolenkové ráno.
Voňavá a vláčna omeleta ako exkluzívne víkendové či dovolenkové raňajky
-
- Vajíčka rozbite do väčšej misky vhodnej na šľahanie. Poriadne ich vidličkou prešľahajte.
- Do vaječnej zmesi pridajte cca 0.5 dcl smotany na šľahanie a štipku soli.
- Na panvici zohrejte menšie množstvo oleja, cca 1 Pl.
- Vlejte do panvice vaječnú zmes a po pár sekundách teplotu znížte.
- Vareškou vajíčka jemne pár krát premiešajte akoby ste išli robiťpraženicu, ale nerozmiešajte ich celkom. Omeleta nemá byť ako palacinka, ale jemne zvlnená a kyprá.
- Omeletu pečte pomaly. Trvá to, podľa druhu panvice a sporáka cca 7 až 10 minút.
- Potom ju vyrazne posypte obľúbeným strúhaným syrom a poklaďte napríklad plesňovým syrom typu Encián, či Plesnivec. Ale pokojne použite nakrájaný Eidam, alebo natrhanú Mozarellu.
- Potom omelete na jednej strane podvihnite okraj a prehoďte ho cez druhú polovičku omelety, tak aby syry nevytiekli.
- Omeletu na záver už len prikryte pokrievkou a odstavte sporák. Nechajte ju tzv. „dojsť“. Niekto ju vloží aj s panvicou na chvíľu do teplej rúry.
- TiP: Omeleta by sa mala jesť teplá, tak si k nej všetko pripravte vopred a vezmite si ju napríklad do postele.
- Tip: Pri podávaní omeletu bohato posypte obľúbenými bylinkami a posypte čerstvým čiernym korením z mlynčeka.
Súvisiace recepty

Minestrónka s paradajkami, fazuľou a slaninkou
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 12 min

Smotanový perkelt z cíceru s kolienkami
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Pečená zelenina a zemiaková kaša
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Domáce ňoky s pestom a orechami
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 31 min

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min