Omeleta na raňajky je sýta, ale delikátna záležitosť. Tá pravá francúzska omeleta je vláčna, jemná a teplá. V kombinácii so syrom a bylinkami bude voňavá, a keď si k nej doprajete i kávičku a džús premení váš víkendový či dovolenkový deň na neobyčajný. Po takýchto raňajkách môžete vyraziť aj na celodenný výlet. Dobrá omeleta chce malý fígeľ a trošku zručnosti. Do vaječnej zmesi prilejte trošku smotany na šľahanie, omeletu tesne pred dopečením preložte a potom už len vložte do rúry, alebo prikryte a nechajte odstavenú v teple dojsť. Takto pripravenú omeletu si spolu s maslovým toustom a kávičkou zoberte na tácke do postele a začnite takto kráľovsky váš letný víkend, či dovolenkové ráno.

Voňavá a vláčna omeleta ako exkluzívne víkendové či dovolenkové raňajky

    1. Vajíčka rozbite do väčšej misky vhodnej na šľahanie. Poriadne ich vidličkou prešľahajte.
    2. Do vaječnej zmesi pridajte cca 0.5 dcl smotany na šľahanie a štipku soli.
    3. Na panvici zohrejte menšie množstvo oleja, cca 1 Pl.
    4. Vlejte do panvice vaječnú zmes a po pár sekundách teplotu znížte.
    5. Vareškou vajíčka jemne pár krát premiešajte akoby ste išli robiťpraženicu, ale nerozmiešajte ich celkom. Omeleta nemá byť ako palacinka, ale jemne zvlnená a kyprá.
    6. Omeletu pečte pomaly. Trvá to, podľa druhu panvice a sporáka cca 7 až 10 minút.
    7. Potom ju vyrazne posypte obľúbeným strúhaným syrom a poklaďte napríklad plesňovým syrom typu Encián, či Plesnivec. Ale pokojne použite nakrájaný Eidam, alebo natrhanú Mozarellu.
    8. Potom omelete na jednej strane podvihnite okraj a prehoďte ho cez druhú polovičku omelety, tak aby syry nevytiekli.
    9. Omeletu na záver už len prikryte pokrievkou a odstavte sporák. Nechajte ju tzv. „dojsť“. Niekto ju vloží aj s panvicou na chvíľu do teplej rúry.
    10. TiP: Omeleta by sa mala jesť teplá, tak si k nej všetko pripravte vopred a vezmite si ju napríklad do postele.
    11. Tip: Pri podávaní omeletu bohato posypte obľúbenými bylinkami a posypte čerstvým čiernym korením z mlynčeka.